De 10 meest gezochte voortvluchtigen door de FBI: Osama bin Laden out

© Reuters

25 miljoen dollar had de FBI veil voor informatie over de meest gezochte voortvluchtige van de laatste 10 jaar: Osama Bin Laden. Die laatste is niet meer, maar u kan nog steeds een aardige stuiver verdienen aan de overige voortvluchtigen. En Bin Laden wordt uiteraard vervangen. Maar door wie? Wordt het Ayman Al-Zawahiri, de voormalige rechterhand van Bin Laden?

Hoe kunnen we de Amerikaanse bevolking aansporen om de overheid informatie te bezorgen over voortvluchtige criminelen. Het zou het onderwerp van discussie geweest zijn tussen J. Edgar Hoover, toenmalig directeur van de FBI en hoofdredacteur William Hutchinson van ‘International News Service’ tijdens een kaartspel eind jaren ’40. Hun discussie haalde de pers. En sinds 14 maart 1950 heeft de Amerikaanse FBI een top 10-lijst met de meest gezochte voortvluchtigen.

Gezocht

De lijst is een bonte weerspiegeling van het geboefte waarmee, in de eerste plaats Amerika maar in het geval van Osama Bin Laden, ook de rest van de wereld mee te maken kreeg. Eens op de lijst is de enige manier om er weer af te raken ingerekend, gedood worden of een overgave. Heel uitzonderlijk haalt de FBI zelf een crimineel van de lijst omdat hij of zij niet meer gevaarlijk zou zijn. Dit gebeurde met de Amerikaan Donald Eugene Webb. Hij werd ervan beschuldigd een politiechef in Pennsylvania te hebben vermoord en stond 25 jaar en 10 maanden op de lijst. In 2007 werd hij uit de lijst verwijderd maar hij werd nooit gevonden. Volgens de FBI werd de man van de lijst gehaald omdat hij niet langer aan de criteria voldeed om op de lijst te staan.

Sinds de FBI startte met het ‘Ten Most Wanted Fugitives program’ stonden er al 494 voortvluchtigen op onder wie 8 vrouwen. De eerste vrouw op de lijst was Ruth Eisemann-Schier die na 79 dagen opgepakt werd wegens ontvoering. Ondertussen zijn 94 procent of 463 van de voortvluchtigen ingerekend, 33 procent daarvan met de hulp van de bevolking. In de vroege ochtend van 2 mei doodden Amerikaanse elitetroepen Osama Bin Laden. Dat brengt de teller voor de FBI op 464.

De crimineel die het minst lang op de lijst stond, was Billy Austin Bryant. Hij hield het slechts twee uur vol. Recordhouder is Victor Manuel Gerena. Al 27 jaar prijkt de man in de top 10. De Amerikaan, met Puerto Ricaanse ouders, zou in 1983 betrokken geweest zijn bij een gewapende overval op een veiligheidsbedrijf in Connecticut. Volgens de FBI hield hij er twee werknemers gegijzeld en ging hij er met ongeveer 7 miljoen dollar vandoor. Huidig prijskaartje voor de man is 1 miljoen dollar.

Na Osama is momenteel de meest waardevolle gezochte crimineel, de Amerikaan James J. Bulger. Hij zou tussen de jaren ’70-’80 verschillende moorden hebben gepleegd en een georganiseerde drugsbende geleid hebben. Wie de FBI naar deze man kan leiden, mag 2 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. Let wel op: Bulger draagt altijd een mes bij zich en heeft een gewelddadig karakter.

Nog op de lijst: de mannen van 100.000

De 7 andere criminelen op de lijst zijn ‘amper’ 100.000 dollar waard maar daarom zijn ze niet minder gevaarlijk.

De Mexicaan Eduardo Ravelo, alias ‘Tablas’, wordt beschuldigd van het beramen van complotten tegen financiële instellingen en het bezit van heroïne, cocaïne en marihuana met als doel de drugs te verkopen. Volgens de FBI is hij crimineel actief sinds 2003.

De Amerikaan Jason Derek Brown wordt gezocht voor moord en een gewapende overval in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona. De feiten speelden zich af in november 2004.

De Amerikaan Joe Luis Saenz schoot in 25 juli 1998 twee leden van een rivaliserende bende neer. Nog geen twee weken later ontvoerde, verkrachtte en vermoorde hij zijn vriendin. Na een ‘rustperiode’ van tien jaar vermoordde hij een vierde slachtoffer in Los Angeles.

De 50-jarige Amerikaan Robert William Fisher vermoordde in april 2001 zijn vrouw en twee kinderen waarna hij hun huis in Scottsdale opblies.

Glen Steward Godwin houdt van ontsnappingen. Zijn eerste keer was in 1987 nadat hij was opgepakt voor moord. In datzelfde jaar werd hij terug opgepakt in Mexico voor drugshandel waar hij naar de gevangenis in Guadalajara werd gestuurd. Daar vermoordde hij in 1991 een medegevangene. Vijf maanden later slaagde hij erin om opnieuw te ontsnappen.

De 64-jarige Oekraïner Semion Mogilevich wordt gezocht voor zijn rol bij een oplichtingzaak in Canada tussen 1993 en 1998. En Alexis Flores uit Honduras zou in juli 2000 betrokken geweest zijn bij de ontvoering en moord op een vijfjarig meisje uit Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Nieuwe nummer 10

Wie de plaats zal innemen van Osama bin Laden op de lijst van de FBI is nog een vraagteken. Volgens Paul Bresson, woordvoerder van de FBI kan het nog wel even duren voor een nieuwe tiende naam op de lijst prijkt. De naam van Ayman al-Zawahiri, de voormalige rechterhand van bin Laden circuleert alvast. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content