David Cameron noemt Trump ‘gevaarlijk’, maar zegt dat hij welkom is in Downing Street

David Cameron, de Britse premier © BELGA

De Britse eerste minister David Cameron heeft zondag herhaald dat hij de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump “gevaarlijk” vindt, maar tegelijk zei hij dat hij de mogelijke opvolger van Barack Obama zal verwelkomen in zijn ambtswoning.

Ondanks de animositeit tussen de twee beweerde Trump eerder deze week dat hij al uitgenodigd was door Downing Street, maar medewerkers van de Britse premier ontkennen dat er een formele uitnodiging werd gestuurd, en wijzen erop dat Trump nog niet officieel de nominatie in handen heeft.

De Britse tv-zender ITV vroeg Cameron zondag of hij Trump nog voor de verkiezingen van november zou ontmoeten. “Ik weet het niet”, antwoordde Cameron. “Amerikaanse presidentskandidaten hebben er een gewoonte van gemaakt om naar Europa en het Verenigd Koninkrijk af te reizen als ze de nominatie van hun partij op zak hebben. Als dat zou gebeuren, dan zal ik hem ontvangen.” Vrijdag zei Trump aan Amerikaanse media wel dat hij door Downing Street 10 was uitgenodigd, en dat hij “misschien” zou ingaan op die uitnodiging.

Enkele maanden geleden noemde Cameron Trumps ideeën over moslims “dom, polariserend en verkeerd”, waarop Trump zei dat de Britse premier “een beetje naar hem had uitgehaald”. “Ik blijf absoluut bij wat ik toen gezegd heb over moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen”, aldus Cameron zondag. “Ik denk echt dat dat verkeerd en polariserend is. Het is heel gevaarlijk om dat te zeggen – en nu maak ik het waarschijnlijk nog erger. We moeten aantonen dat we het moeten opnemen tegen een heel kleine minderheid van een minderheid, islamistische extremisten.”

Sinds duidelijk werd dat Trump zo goed als zeker is van de Republikeinse nominatie, is de vastgoedtycoon wel aan het terugkrabbelen. Hij zegt nu dat het “slechts een voorstel” was. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content