David Cameron belooft moordenaars van David Haines te vinden en IS te vernietigen

David Cameron © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Britse premier David Cameron belooft dat zijn regering ‘er alles aan zal doen om de moordenaars van de Britse gijzelaar David Haines op te sporen en ervoor te zorgen dat ze boeten, hoelang dat ook duurt.’

Cameron zei dat op een persconferentie na het crisisoverleg over de moord op Haines, de 44-jarige Britse hulpverlener die door de Islamitische Staat (IS) is onthoofd.

Brits accent

De premier noemde Haines een held. Het land is er volgens hem ‘ziek’ van dat een Brit ‘deze verwerpelijke moord’ heeft kunnen begaan. De dader sprak met hetzelfde Londense accent als in de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Bekijk de video (zonder onthoofding) op de website van terrorismemonitor SITE.

De Britse omroep BBC citeert Cameron: ‘We kunnen dit niet laten voorbijgaan als we dit land veilig willen houden. Stap voor stap moeten we de IS en alles waar de terreurgroepering voor staat, terugdringen, ontmantelen en uiteindelijk vernietigen. Dat zullen we niet alleen doen, maar in samenwerking met onze bondgenoten, ook in de regio.’

De premier noemde IS ‘geen moslims maar monsters’, die een grote bedreiging voor de Britse veiligheid vormen.

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen zijn ontzetting uitgesproken over de nieuwe onthoofding. ‘De VS staan schouder aan schouder met onze goede vriend waarmee we het verdriet en de afkeer delen’, zei Obama.

De president wil samen met de Britten ‘de daders van deze schandalige daad laten terechtstaan en deze bedreiging voor onze landen, de regio en de wereld breken en verpletteren’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content