Alweer werd de Dalai Lama de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd. In Kaapstad vindt de veertiende wereldtop voor nobelprijswinnaars plaats. Een reis die nu voor de Tibetaanse spirituele leider niet langer op de agenda staat.

Boycot door nobelprijswinnaars

Zijn vertegenwoordiger, Nangsa Choedon, zei dat het departement voor internationale relaties haar opbelde met de boodschap dat het visum van de Dalai Lama geweigerd werd, dat meldde de krant Cape Times. Een schriftelijke bevestiging bleef nog uit, maar de man besloot zijn reis naar het land af te gelasten.

Andere nobelprijswinnaars waarschuwden de Anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, dat ze niet zouden komen opdagen als de Dalai Lama het land niet in mocht, aldus The Guardian.

Aandacht afleiden van wereldbeker

Het is de derde keer in vijf jaar tijd dat de spirituele leider geen visum voor Zuid-Afrika krijgt. In 1996 werd hij nog verwelkomd in het land voor gesprekken met Nelson Mandela, maar in 2009 verhinderde de regering volgens de Britse krant dat de Dalai Lama naar een vredesconferentie van nobelprijswinnaars ging. De reden? Het zou de aandacht afleiden van de Wereldbeker voetbal in 2010.

In 2011 kon de Tibetaan evenmin rekenen op een visum, aldus The Guardian. Toen zag hij een reis aan zich voorbijgaan om de 80ste verjaardag van Tutu te vieren. In 2012 oordeelde een Zuid-Afrikaanse rechtbank dat er onwettig gehandeld was toen het visum - voornamelijk uit angst om de Chinese overheid tegen de schenen te schoppen - geweigerd werd.

De Dalai Lama wil meer autonomie voor Tibet, waar hij sinds 1959 verbannen is. China beschuldigt hem ervan een separatist te zijn.

Alweer werd de Dalai Lama de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd. In Kaapstad vindt de veertiende wereldtop voor nobelprijswinnaars plaats. Een reis die nu voor de Tibetaanse spirituele leider niet langer op de agenda staat.Zijn vertegenwoordiger, Nangsa Choedon, zei dat het departement voor internationale relaties haar opbelde met de boodschap dat het visum van de Dalai Lama geweigerd werd, dat meldde de krant Cape Times. Een schriftelijke bevestiging bleef nog uit, maar de man besloot zijn reis naar het land af te gelasten.Andere nobelprijswinnaars waarschuwden de Anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, dat ze niet zouden komen opdagen als de Dalai Lama het land niet in mocht, aldus The Guardian.Het is de derde keer in vijf jaar tijd dat de spirituele leider geen visum voor Zuid-Afrika krijgt. In 1996 werd hij nog verwelkomd in het land voor gesprekken met Nelson Mandela, maar in 2009 verhinderde de regering volgens de Britse krant dat de Dalai Lama naar een vredesconferentie van nobelprijswinnaars ging. De reden? Het zou de aandacht afleiden van de Wereldbeker voetbal in 2010.In 2011 kon de Tibetaan evenmin rekenen op een visum, aldus The Guardian. Toen zag hij een reis aan zich voorbijgaan om de 80ste verjaardag van Tutu te vieren. In 2012 oordeelde een Zuid-Afrikaanse rechtbank dat er onwettig gehandeld was toen het visum - voornamelijk uit angst om de Chinese overheid tegen de schenen te schoppen - geweigerd werd.De Dalai Lama wil meer autonomie voor Tibet, waar hij sinds 1959 verbannen is. China beschuldigt hem ervan een separatist te zijn.