Dader van aanslag op Reagan na 41 jaar vrij

Ronald Reagan, in de seconde voor hij werd neergeschoten. © Reuters

John Hinckley Jr., de man die in 1981 probeerde de Amerikaanse president Ronald Reagan te vermoorden, is woensdag onvoorwaardelijk vrijgelaten.

De intussen 67-jarige Hinckley schoot de Amerikaanse president neer toen hij het Washington Hilton Hotel verliet op 30 maart 1981. Hij zei dat hij indruk wilde maken op actrice Jodie Foster, die hij had gezien in de film ‘Taxi Driver’. Een van zijn kogels ketste af op de gepantserde presidentiële limousine en trof Ronald Reagan in de borst, dicht bij het hart. Reagan overleefde de aanslag, maar moest wel geopereerd worden. Drie andere mensen raakten gewond, onder wie James Brady, de toenmalige woordvoerder van het Witte Huis, die gedeeltelijk verlamd raakte en spraakproblemen had.

Hinckley probeerde niet te ontsnappen en werd ter plekke gearresteerd. Tijdens een rechtszaak in 1982 werd Hinckley onschuldig bevonden op basis van ontoerekeningsvatbaarheid. Hij verbleef tot 2016 in een psychiatrisch ziekenhuis, waarna hij onder gerechtelijk toezicht werd geplaatst en bij zijn moeder in Williamsburg woonde. Dat hield in dat hij een beperkte bewegingsvrijheid had en verplicht was om een GPS-tracker bij te hebben.  Die voorwaarden zijn nu volledig opgeheven.

Partner Content