Dader Toronto actief in misogyne ‘incel’-groep: handelde hij uit vrouwenhaat?

© LINKEDIN/YOUTUBE
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

De dader die afgelopen maandag tien mensen vermoordde, wordt gelinkt aan de misogyne ‘incel’-groep op Reddit. ‘Het promoten van hypermasculien gedrag en het objectiveren van vrouwen kunnen leiden tot dit soort fenomenen’, zegt genderspecialiste Katrien Van der Heyden.

Alek Minassian, bestuurder van de bestelwagen die maandag tijdens een dolle rit door Toronto tien mensen vermoordde, zou mogelijk gehandeld hebben uit rancune tegenover vrouwen. Dat blijkt alleszins uit recente bevindingen. Onderzoeker Graham Gibson bevestigde dat het merendeel van de slachtoffers vooral vrouwelijk zijn.

Dader Toronto actief in misogyne 'incel'-groep: handelde hij uit vrouwenhaat?
© Facebook

Enkele minuten voor de aanval postte de dader een mysterieuze status op Facebook, waarin hij verwees naar de misogyne ‘incel’-groep op Reddit. De term incel of ‘involuntary celibacy‘, refereert naar een gebande groep op Reddit waarin mannen hun frustraties uiten over vrouwen, vaak omdat ze geen succes hebben in hun relatie- en seksleven. In zijn status verwijst de dader ook naar ‘Chads’ en ‘Stacys’, oftewel respectievelijk mannen en vrouwen die op vlak van seks en relaties wel actief zijn.

De dader verwijst in zijn Facebookpost ook naar de ‘Supreme Gentleman Elliot Rodger‘, een 22-jarige man die zes mensen vermoordde in een schietpartij in Californië, waarna hij zichzelf neerschoot. Rodger wordt als held beschouwd door de ‘incel’-subcultuur. Ook hij deelde via zijn Youtube-kanaal video’s waarin hij zijn haat voor vrouwen uitte, en zelfs dreigde gewelddadig te worden.

Maar ondanks de ban van de incel-groep op Reddit bestaan talloze andere communities als The Red Pill, waarin de haat voor vrouwen wijdverspreid lijkt te zijn. Wat bezielt deze mannen?

False entitlement

Socioloog en genderspecialiste Katrien Van der Heyden wijdde een heel hoofdstuk aan dit fenomeen in haar boek Is bont en blauw een mannenkleur?. ‘ Wat in Canada is gebeurd, is een typisch geval van false entitlement.‘, vertelt ze. ‘Veel mannen groeien op in een wereld waarin zij de geprivilegieerde soort van de samenleving zijn, die de mooiste vrouwen en de hoogste lonen kunnen krijgen.’ Volgens haar staat dat geprivilegieerde beeld in schril contrast met de realiteit. ‘Dat geeft een aanleiding tot het bange en blanke mannen fenomeen. Zo krijg je het typische beeld van mannen die op de werkvloer zeggen: a black woman stole my job‘.

Een ander cruciaal ingrediënt dat bijdraagt tot het gevoel van false entitlement is de objectivering van vrouwen. ‘Sommige mannen zien vrouwen als een object dat ze kunnen bezitten en waar ze recht op hebben. Dat komt grotendeels door de cultuur waarin wij leven, waarin de vrouw ongelooflijk wordt geobjectiveerd’, vertelt de genderspecialiste.

Het feit dat mannen met zulke gedachten elkaar terugvinden op online platformen is volgens Van der Heyden zeer gevaarlijk. ‘Uiteindelijk is het een vorm van extremistisch gedachtegoed. Wat mij alleszins opvalt bij zulke aanvallen, is dat het telkens mannen zijn.’ De genderspecialiste benadrukt dat er niets mis is met mannen, maar wel met de vorm van mannelijkheid die wordt gepromoot in de samenleving. ‘Al die hypermasculiene trekjes als macho zijn, stoer doen, geweld en vrouwen neerhalen, dragen bij tot de creatie van een niche waarbinnen jongens heel gefrustreerd geraken als ze geen lief kunnen krijgen.’

‘In een aantal extreme gevallen schieten ze zo door, dat je zulke problemen krijgt’, Van der Heyden benadrukt dat ze de moordernaar niet kent en de situatie ook niet bestudeerd heeft, ‘maar als sociologe durf ik wel zeggen dat dit soort fenomenen verklaard kunnen worden door de objectivering van vrouwen en het promoten van het hypermasculien gedrag.’

Lees ook:Genderoorlog in Zuid-Korea, waar de zin ‘girls can do anything’ verboden is

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content