Cubanen mogen huizen kopen en verkopen

© Reuters

Cubanen mogen binnenkort voor het eerst in 50 jaar huizen kopen en verkopen. Sinds begin oktober mogen ze ook al auto’s kopen en verkopen.

De maatregelen maken deel uit van een reeks hervormingen met de bedoeling de economie op Cuba opnieuw op de rails te krijgen. Deze nieuwe huizenwet wordt gezien als de belangrijkste in de reeks vrijemarkthervormingen die de Cubaanse president Raul Castro wil invoeren.

Om elke speculatie te vermijden, bepaalt de nieuwe wet dat elke particulier slechts eigenaar zal mogen zijn van een hoofdwoning en een tweede verblijf.

Door het woningtekort in Cuba wonen heel wat Cubanen in overbevolkte appartementsgebouwen. Nadat Fidel Castro aan de macht kwam in 1959 werd het verhandelen van eigendommen verboden. Tot nog toe maakte alleen een gecompliceerd en informeel uitwisselingssysteem het voor de Cubanen mogelijk om van eigendom te veranderen.

Raul Castro liet sinds hij de macht in 2008 van zijn zieke broer overnam al herhaaldelijk weten dat het systeem in Cuba niet werkt. Eerder legaliseerde hij al het kopen en verkopen van auto’s, hoewel de vele beperkingen het nog steeds moeilijk maken voor Cubanen om nieuwe auto’s te kopen. Tegen eind dit jaar komt er in principe nog een wet over de faciliteiten om naar het buitenland te reizen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content