Cubaanse wapens ontdekt tussen lading suiker in Noord-Koreaans schip

© Reuters

De Cubaanse regering heeft toegegeven dat de wapens die werden aangetroffen aan boord van een Noord-Koreaans schip in het Panamakanaal, uit Cuba komen.

Volgens het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om verouderde wapens die hersteld moesten worden, zo staat in een mededeling die op de Cubaanse televisie werd voorgelezen.

“Aan boord van het betrokken schip (het cargoschip Chong Chon Gang)waren voor 240 ton verouderde verdedigingswapens”, aldus een persbericht. Dat preciseert dat het gaat om “twee volledige luchtafweerraketten Wolga en Peschora, negen gedemonteerde raketten, twee Mig-21-vliegtuigen en 15 motoren voor die Migs”. Alle wapens werden volgens het ministerie midden vorige eeuw geproduceerd. Ze moesten worden hersteld alvorens terug te keren naar Cuba.

De Panamese autoriteiten hielden het schip maandag tegen. Achter een lading suiker troffen ze de wapens aan. Oorlogsmaterieel mag niet ongedeclareerd door het 80 kilometer lange Panamakanaal varen, verklaarde de Panamese president Ricardo Martinelli. Panama heeft volgens lokale media de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om hulp gevraagd om de wapens te onderzoeken.

Het communistische Cuba is samen met China een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content