Cruciale dag voor immigratiedecreet Trump

Donald Trump © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Het federale hof van beroep in San Francisco houdt een hoorzitting over het gecontesteerde inreisverbod van president Donald Trump. In een brief aan de rechtbank heeft de regering het decreet al verdedigd.

De hoorzitting zal telefonisch uitgevoerd worden door drie rechters om 15 uur plaatselijke tijd (middernacht Belgische tijd), meldt CNN. Een uur lang mogen zowel de regering-Trump als de staten Washington en Minnesota, die de uitvoering van het decreet aanvochten, hun standpunten verdedigen.

Brief

De regering heeft al een brief van 15 pagina’s bezorgd aan het in San Francisco gevestigde 9th Circuit Court of Appeal. Daarin verdedigt ze het decreet en roept ze op om het inreisverbod te herinstalleren ‘in het belang van de nationale veiligheid’.

Het veelbesproken executive order, door Trump ondertekend op 27 januari, schort tijdelijk het Amerikaanse vluchtelingenprogramma op en ontzegt reizigers uit zeven overwegend islamitische landen (Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen) de toegang tot de Verenigde Staten.

Volgens de regering is het decreet ‘een rechtmatige uitoefening van het presidentieel gezag’. Tegelijk wordt tegengesproken dat het decreet tegen moslims gericht is. De beperkingen zijn ‘neutraal met respect voor religie’.

Het ministerie van Justitie is ook van mening dat de twee staten die het decreet in beroep aanvochten daarvoor niet bevoegd zijn, omdat de immigratiewet een federale aangelegenheid is. De president is het best geplaatst om beslissingen te maken over nationale veiligheid, luidt het.

Aangevochten

De staten Washington en Minnesota vochten met succes het decreet aan bij een federale rechter in Seattle omdat het ongrondwettelijk is, maar ook omwille van de chaos die het creëert en de nadelige gevolgen voor hun inwoners, bedrijven en universiteiten.

Het decreet is momenteel grotendeels opgeschort, afgelopen weekend verwierp een hof van beroep het verzoek van de regering om na de uitspraak van de rechter in Seattle het inreisverbod onmiddelijk te herstellen.

Volgens BBC World lopen er tegen het decreet al in veertien staten rechtszaken. Ook topbedrijven als Google en Apple vechten het aan omwille van de nadelige gevolgen die ze ervan ondervinden.

Hooggerechtshof

CNN wijst erop dat het federale hof van beroep in San Francisco zich niet zal uitspreken over de wettelijkheid van het decreet, maar wel over de tijdelijke blokkering ervan.

Ook merkt de nieuwszender op dat de rechtbank in kwestie de reputatie heeft een van de meest liberale van het land te zijn.

Wat de uitspraak ook wordt, de kans lijkt groot dat de juridische strijd rond het decreet zich na dinsdag verplaatst naar het Hooggerechtshof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content