Crisis in Oost-Oekraïne: staakt-het-vuren vanaf 15 februari

Onderhandelaars in Minsk © Reuters

In Minsk zijn de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk na ruim 16 uur onderhandelen tot een akkoord gekomen over het conflict in Oost-Oekraïne. Dat akkoord bevat 13 maatregelen, waaronder een staakt-het-vuren vanaf 15 februari en een grondwettelijke hervorming van Oekraïne.

Na meer dan 16 uur onderhandelen over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne, zijn de leiders in Minsk tot een akkoord gekomen.

‘In de Minsk-overeenkomst zijn enkele maatregelen opgenomen. Eerst en vooral moeten alle zware wapens teruggetrokken worden, hulporganisaties moeten toegang krijgen tot de getroffen gebieden en vanaf 15 februari middernacht komt er een staakt-het-vuren’, vertelde Vladimir Poetin tijdens een persconferentie vlak na de onderhandelingen. De Russische president was de enige van die de pers achteraf te woord stond.

In het akkoord staat ook dat Oekraïne tegen eind 2015 een grondwettelijke hervorming moet doorvoeren. Daarnaast moet de regio Donbas (waar Donetsk en Loegansk liggen) binnen de 30 dagen een speciale status krijgen. De onderhandelingen die gisterenavond begonnen, hebben meer dan 16 uur geduurd.

Rebellenleiders weigerden te tekenen

Eerder meldde het persagentschap Reuters al dat er een akkoord bereikt was. De rebellenleiders uit Donetsk en Loegansk weigerden echter om dat staakt-het-vuren te ondertekenen. Dat heeft een onderhandelaar van het OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, bevestigd. Ze eisen ook dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de stad Debaltseve.

De Oekraïense president Porosjenko heeft dan weer het Russische voorstel over de status van Donetsk en Loegansk afgewezen. Zoals verwacht is dat een heet hangijzer tijdens deze onderhandelingen. De pro-Russische opstandelingen eisen meer autonomie voor die (grondstofrijke) regio’s. Wat (of) er uiteindelijk overeengekomen is in verband met de status van die regio’s, is nog niet duidelijk

De gesprekken over Oost-Oekraïne zijn gebaseerd op een overeenkomst die in september gesloten werd tussen de regering in Kiev en de separatisten en zou 12 tot 13 punten bevatten om tot een oplossing te komen. Het akkoord van september werd meteen geschonden.

Moeizame onderhandelingen: ‘Onaanvaardbare Russische voorwaarden’

Tijdens een pauze liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken weten dat de gesprekken ‘zeer goed’ verliepen. Wat later liet de Oekraïense president Petro Porosjenko volgens het Franse persagentschap AFP weten dat er ‘onaanvaardbare Russische voorwaarden’ gesteld worden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Oekraïense president Petro Porosjenko en Russisch president Vladimir Poetin kwamen gisteren in de vroege avond bijeen in Minsk om een oplossing te vinden voor het conflict in het oosten van Oekraïne. Ze hebben heel de nacht vergaderd. De gesprekken worden beschouwd als het overleg van de laatste kans om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen. Deaar wordt een burgeroorlog die al tien maanden duurt en aan meer dan 5.300 mensen het leven kostte.

Naast de vier leiders, is ook de Contactgroep voor Oekraïne aanwezig. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Oost-Oekraïne separatisten.

15 miljard euro voor Oekraïne

Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet vanochtend weten dat er een overeenkomst werd gesloten met de Oekraïense regering over een nieuw economisch hervormingsprogramma. Daarvoor krijgt Oekraïne 15 miljard euro van het IMF en andere middelen van de internationale gemeenschap. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content