Coronapandemie versnelt: ‘De wereld bevindt zich in een nieuwe, gevaarlijke fase’

(Archiefbeeld) WHO-topman Tedros Adhanom Gebreyesus

Met 150.000 coronabesmettingen op een dag is er een nieuw record gevestigd. Dat meldt de algemeen directeur van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het grote aantal registraties kwam donderdag binnen, maakte Tedros vrijdag bekend. Volgens de WHO is de coronapandemie aan het versnellen. Er wordt ook steeds meer getest.

Bijna de helft van de nieuwe besmettingen komt uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, maar er werden ook veel gevallen geregistreerd in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. ‘De wereld bevindt zich in een nieuwe, gevaarlijke fase’, aldus Tedros. ‘Veel mensen zijn het begrijpelijkerwijs beu om thuis te blijven. Landen willen hun economie en het sociale leven heropstarten. Maar het virus verspreidt zich snel, het is nog altijd dodelijk en de meeste mensen kunnen nog besmet raken.’

De directeur-generaal riep iedereen dan ook op om nog steeds afstand te houden, de handen regelmatig te wassen en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven respecteren. Alle besmettingen moeten opgespoord worden en besmette mensen moeten afgezonderd worden.

In totaal zijn er wereldwijd inmiddels ruim 8,6 miljoen gevallen bekend. Ruim 4,5 miljoen patiënten zijn hersteld, meer dan 450.000 personen bezweken aan het coronavirus, blijkt uit tellingen.

Het Duitse Rober Koch Institut meldde vrijdag nog dat in de afgelopen 24 uur 770 nieuwe coronabesmettingen werden geregistreerd, het hoogste aantal sinds 20 mei, toen 797 mensen positief testten. Een van de redenen voor de piek is de corona-uitbraak in een slachthuis in Rheda-Wiedenbrück. Daar werden donderdag 730 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Partner Content