Conservatief Ebrahim Raisi wint de Iraanse presidentsverkiezingen

Ebrahim Raisi © Reuters

De aartsconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi heeft zoals verwacht de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat gebeurde met bijna 62 procent van de stemmen, blijkt zaterdag uit de definitieve resultaten die minister van Binnenlandse Zaken Abdolfazl Rahmani Fazli bekendmaakte.

Finaal behaalde de toekomstige president 61,95 procent van de stemmen. Eerder op de dag was na de gedeeltelijke resultaten al duidelijk dat Ebrahim Raisi de zege op zak had. Een tweede ronde kwam er niet meer aan te pas – sinds de revolutie van 1979 was dat nog maar één keer nodig.

Opvallend, de opkomst lag nog nooit zo laag sinds die revolutie. De opkomstgraad klokte af op 48,8 procent.

Van de 28,6 miljoen getelde stembiljetten heeft Raisi er ‘meer dan 17,8 miljoen’ gekregen, zei Jamal Orf, voorzitter van de Nationale Verkiezingscommissie eerder op de dag tijdens een persconferentie in Teheran. Het electoraat telt dit jaar meer dan 59,3 miljoen Iraniërs van 18 jaar en ouder.

Uittredend president Hassan Rohani had de uitslag al bevestigd. De drie andere kandidaten bij de verkiezingen van vrijdag hebben Raisi al gelukgewenst met zijn overwinning.

Felicitaties

‘Ik feliciteer het volk met zijn keuze’, zei Rohani in een televisietoespraak. ‘Mijn officiële felicitaties komen later, maar we weten wie genoeg stemmen heeft gekregen bij deze verkiezingen en wie vandaag door het volk is gekozen’, voegde de regeringsleider eraan toe, zonder de winnaar bij naam te noemen.

In berichten op Instagram, Twitter of doorgegeven door Iraanse media, erkenden parlementslid Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi, voormalig opperbevelhebber van de Revolutionaire Garde Mohsen Razai en ex-gouverneur van de centrale bank Abdolnasser Hemmati, concurrenten van Raisi, zijn overwinning.

Ook ayatollah Ali Khamenei liet intussen van zich horen. Volgens de geestelijke leider en numero uno van de islamitische republiek heeft de ‘Iraanse natie eens te meer’ de ‘propaganda van de media van de huurlingen’ overwonnen. Tijdens de kiescampagne had Khamenei meermaals opgeroepen om de stembusgang niet te boycotten, zoals de oppositie in ballingschap vroeg.

Hardliner

De aartsconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi (60), die in 2017 nog 38 procent van de kiezers wist te overtuigen, heeft dus zoals verwacht de presidentsverkiezingen gewonnen. Raisi, van wie vermoed wordt dat zijn ambities hoger reiken dan het presidentschap, werd in 1960 in Masshad, in het noordoosten van het land, geboren.

De hardliner is allesbehalve een onbesproken figuur. Na de revolutie stapte hij in de magistratuur en bekleedde hij van 1985 tot 1988 de functie van viceprocureur in Teheran, een positie die hem linkt aan de duizenden executies in Iran van politieke gevangenen in de jaren tachtig.

Partner Content