Congocommissie: PS wil niet weten van aanbevelingen zonder excuses

Christophe Lacroix (PS)

De Franstalige socialisten verzetten zich tegen de stemming van de aanbevelingen van de Bijzondere Commissie koloniaal verleden als resolutie in het parlement als er geen excuses in de tekst vervat zitten. De PS blijft ook pleiten voor herstelbetalingen.

De Bijzondere Commissie koloniaal verleden kon vorige week na 2,5 jaar werk niet stemmen over haar aanbevelingen, omdat de liberale meerderheidspartijen MR en Open VLD zich verzetten tegen excuses ten aanzien van Congo, Rwanda en Burundi. Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) wil de tekst, met 127 aanbevelingen, nu echter zonder excuses indienen als resolutie in het parlement.

Maar meerderheidspartij PS verzet zich tegen dat idee, dat ‘de mislukking van de commissie moet maskeren en een uitgang biedt aan rechts en de conservatieven die de voorgestelde aanbevelingen niet wilden stemmen’, zeggen Kamerleden Christophe Lacroix, Jean-Marc Delizée en Malik Ben Achour.

‘Voor ons zou een tekst zonder excuses of fonds om de fouten uit het verleden te herstellen een flauw afkooksel zijn, en we zullen die niet stemmen. Het lange werk in de Commissie verdient beter dan dat’, klinkt het woensdag.

Partner Content