De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse ambassadeur in Washington een 'heel domme kerel' genoemd. Ook ging hij weer in de aanval tegen premier Theresa May door de onderhandelingen over de brexit als een 'ramp' af te doen.

De relaties tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaan door een storm sinds de publicatie van zware kritiek van ambassadeur Kim Darroch op de regering-Trump.

De Amerikaanse president zei maandag dat de VS 'geen contact meer' zouden hebben met de ambassadeur, maar Theresa May herhaalde haar steun aan de diplomaat.

Twitter

De Republikeinse miljardair hervatte dinsdagmorgen zijn aanvallen op Twitter: 'De getikte ambassadeur waarmee het Verenigd Koninkrijk de Verenigde Staten heeft opgezadeld, is niet iemand waar we erg gelukkig mee zijn, een heel domme kerel'.

Trump voegt eraan toe dat hij de ambassadeur niet kent, maar dat hij te horen kreeg dat Darroch 'een pretentieuze dwaas' was. 'Zeg hem dat de VS nu veruit de beste economie en het beste leger van de wereld hebben.'

Oneerbiedig

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, noemt de tweets van Trump 'oneerbiedig en verkeerd'.

'Vrienden zijn rechtuit, dus zeg ik rechtuit: deze opmerkingen zijn oneerbiedig en verkeerd voor onze eerste minister en ons land', twitterde de Britse minister. 'Uw diplomaten geven hun privéopinie (...) en dat doen de onze ook!', voegde hij eraan toe.

Hunt, die met Boris Johnson in de running is voor de opvolging van May, zegt dat als hij Johnson zou verslaan, ambassadeur Kim Darroch op post blijft in Washington.

Darroch is in Washington op post sinds 2016. De diplomatieke berichten waarin hij kritiek geeft op de Amerikaanse president, waarvan sommige dateren van 2017, waren niet bestemd voor publicatie.

De Britse regering kondigde de opening van een onderzoek aan om de verantwoordelijken van het lek te identificeren.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse ambassadeur in Washington een 'heel domme kerel' genoemd. Ook ging hij weer in de aanval tegen premier Theresa May door de onderhandelingen over de brexit als een 'ramp' af te doen.De relaties tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaan door een storm sinds de publicatie van zware kritiek van ambassadeur Kim Darroch op de regering-Trump. De Amerikaanse president zei maandag dat de VS 'geen contact meer' zouden hebben met de ambassadeur, maar Theresa May herhaalde haar steun aan de diplomaat. TwitterDe Republikeinse miljardair hervatte dinsdagmorgen zijn aanvallen op Twitter: 'De getikte ambassadeur waarmee het Verenigd Koninkrijk de Verenigde Staten heeft opgezadeld, is niet iemand waar we erg gelukkig mee zijn, een heel domme kerel'. Trump voegt eraan toe dat hij de ambassadeur niet kent, maar dat hij te horen kreeg dat Darroch 'een pretentieuze dwaas' was. 'Zeg hem dat de VS nu veruit de beste economie en het beste leger van de wereld hebben.'OneerbiedigDe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, noemt de tweets van Trump 'oneerbiedig en verkeerd'. 'Vrienden zijn rechtuit, dus zeg ik rechtuit: deze opmerkingen zijn oneerbiedig en verkeerd voor onze eerste minister en ons land', twitterde de Britse minister. 'Uw diplomaten geven hun privéopinie (...) en dat doen de onze ook!', voegde hij eraan toe. Hunt, die met Boris Johnson in de running is voor de opvolging van May, zegt dat als hij Johnson zou verslaan, ambassadeur Kim Darroch op post blijft in Washington. Darroch is in Washington op post sinds 2016. De diplomatieke berichten waarin hij kritiek geeft op de Amerikaanse president, waarvan sommige dateren van 2017, waren niet bestemd voor publicatie. De Britse regering kondigde de opening van een onderzoek aan om de verantwoordelijken van het lek te identificeren.