Chinezen moeten consulaat in VS sluiten

Xi Jinping en Donald Trump © belga

De VS hebben Peking gedwongen om een consulaat in Houston, de grootste stad van Texas, te sluiten. Daarmee lopen de spanningen tussen de VS en China verder op. De belangrijke diplomatieke vertegenwoordiging moet binnen 72 uur de deuren sluiten, melden Amerikaanse media.

Washington zegt met de stap Amerikaanse belangen te willen beschermen, zowel de intellectueel eigendom (bijvoorbeeld merken, muziek en uitvindingen) als privé-informatie. Een dag eerder waren in de VS nog twee Chinese hackers aangeklaagd die met hulp van de Chinese geheime dienst bij onder meer Amerikaanse bedrijven waren binnengedrongen. De cyberspionnen zouden gigantisch veel informatie hebben buitgemaakt.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een schandalige zet. Washington zou China dinsdag hebben overvallen met de beslissing. ‘China veroordeelt deze schandalige en ongerechtvaardigde actie ten zeerste’, verklaarde woordvoerder Wang Wenbin. Hij roept op om de beslissing terug te draaien en dreigt met een vergelding als dat niet gebeurt. De relatie tussen Washington en Peking is al moeilijk door onder meer geschillen over handel, de in China uitgebroken coronapandemie en de groeiende Chinese bemoeienis met de voormalige Britse kolonie Hongkong.

Volgens media in Houston zouden politie en brandweer naar het consulaat zijn gegaan na meldingen over brand. In het complex zouden documenten worden verbrand. De politie meldde op Twitter dat er rook was te zien. Maar de Amerikanen werd de toegang tot het gebouw geweigerd. Het consulaat in de grootste Texaanse stad ging in 1979 open, als eerste in het jaar dat de VS en China diplomatieke banden aanknoopten. Er zijn vijf Chinese consulaten in de VS, met de Chinese ambassade in de hoofdstad Washington.

Partner Content