Chinese advocaat die kerken verdedigt ‘mysterieus verdwenen’

Katholieke kerk in China © Reuters

In China is een advocaat die het opneemt voor christelijke kerken verdwenen. ‘Opnieuw een voorbeeld van hoe de autoriteiten omgaan met advocaten en christenen’, aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Een advocaat die het in China opneemt voor christelijke kerken waarvan de kruisen werden verwijderd door de communistische partij, is verdwenen. Waarschijnlijk wordt hij door de politie in hechtenis gehouden stellen collega’s en aanhangers. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Zhang Kai verdween drie dagen geleden in Wenzhou een kuststad in het oosten van China. De stad heeft een levendige christelijke gemeenschap die eerder al in opstand kwam tegen een campagne van de communistische partij om bij 1.200 christelijke kerken de kruisen van de daken te verwijderen. ‘Zonder kruisen zijn de kerken mooier en veiliger’, luidde de officiële verklaring.

Intimidatie

‘Zijn opsluiting is opnieuw een voorbeeld van hoe China omgaat met advocaten en christenen’, stelt Patrick Poon van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. ‘De overheid wil zo ook andere advocaten intimideren. Zodat op termijn niemand nog de rechten wil verdedigen van zij die tegen de overheid ingaan.’

Sinds juli hebben de Chinese autoriteiten meer dan 200 activisten en advocaten opgepakt die er andere gedachten op na houden of opkomen voor onderdrukte groepen. 26 zitten nog steeds in de cel.

Alternatief

Hoeveel gelovigen China exact telt is niet bekend, maar duidelijk is dat deze groep snel groeit. De communistische partij beschouwt de kerk als een concurrent en tracht daarom allerlei maatregelen in te voeren die de verspreiding van het christendom moeten tegengaan.

De snelle verspreiding van het Chinese christendom is volgens Bob Plaisier (protestantse hulporganisatie Kerk in Actie) te danken aan de Chinezen zelf. ‘In de jaren tachtig en negentig begonnen enthousiaste bekeerlingen door het land te trekken. Westerlingen kwamen er nauwelijks aan te pas’, zei hij in de Nederlandse krant Trouw.

Plaisier vermoedt dat de christelijke boodschap aanslaat omdat het land te kampen heeft met een ‘morele leegte in de samenleving’. ‘In China draait alles om geld, kapitalisme en groei. Kerken bieden een alternatief.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content