Chinees president op staatsbezoek in VS

Hu Jintao heeft tijdens een persconferentie met Barack Obama erkend dat er in China nog veel werk is inzake de mensenrechten.

De Chinese president Hu Jintao heeft woensdag tijdens een persconferentie met de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat er in China nog veel werk aan de winkel is op het vlak van de mensenrechten.

Hu Jintao werd woensdag met militaire eer ontvangen op het Witte Huis. Het gaat om het eerste staatsbezoek van een politieke leider uit Peking in dertien jaar. Tijdens de ontvangstceremonie zei Obama te hopen dat het staatsbezoek de basis legt voor 30 jaar samenwerking tussen Washington en Peking.

Tijdens de eerste dag van het bezoek van Hu Jintao sloot China met de Verenigde Staten contracten ter waarde van 45 miljard dollar (ongeveer 33,7 miljard euro).

De grootste bestelling is voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, die 200 vliegtuigen van het type 737 en 777 mag leveren aan China, goed voor een waarde 19 miljard dollar (14,2 miljard euro).

Mensenrechten

Tijdens een persconferentie met Obama erkende Hu Jintao dat er in China nog veel moet gedaan worden op het vlak van de mensenrechten, maar dat er desondanks al heel wat vooruitgang is geboekt die door de wereld wordt erkend, aldus de BBC.

De Chinese president zei dat China bereid is verder te praten over mensenrechten op basis van wederzijds respect en niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. Obama zei dat de ‘vredelievende opgang’ van China een goede zaak is voor de Verenigde Staten.

‘De VS heeft er belang bij dat honderden miljoenen mensen uit de armoede worden gehaald’, aldus Obama. Volgens hem is ervoor zorgen dat mensen kunnen leven en genoeg te eten, beschutting en elektriciteit hebben een onderdeel van de mensenrechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content