Chemische wapens aangetroffen in Libië

De Nationale Overgangsraad (NTC) maakt bekend dat er voorraden chemische wapens zijn gevonden in Libië.

In Libië zijn voorraden chemische wapens aangetroffen. Dat heeft de Nationale Overgangsraad bekendgemaakt, de dag dat de NAVO haar missie Unified Protector in het Noord-Afrikaanse land beëindigde.

De VN-Veiligheidsraad stemde om een eind te maken aan de missie na de dood van de voormalige Libische regeringsleider Muammar Khaddafi. De NAVO liet niettemin weten de nieuwe leiders van het land bij te staan indien nodig, zonder echter duidelijk te maken hoe die interventie zou verlopen.

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de alliantie, moet in Libië de nieuwe machthebbers ontmoeten, onder wie Moestafa Abdel Jalil, hoofd van de Nationale Overgangsraad. Het verrassingsbezoek vindt plaats nadat de (de facto) eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken van het land, Mahmoed Jibril, de vondst van chemische wapens op twee verschillende sites bekendmaakte.

Jibril: ‘Nieuwe Libië streeft internationale legitimiteit na’

De Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag werd door de Overgangsraad geïnformeerd. “Dit toont aan dat het nieuwe Libië internationale legitimiteit en een groeiende belangstelling voor de Libische bevolking nastreeft”, aldus Jibril. Begin november moet een delegatie van Den Haag in Libië aankomen om met hoogtechnologisch materiaal de chemische wapens te vernietigen.

Volgens strijders van de Overgangsraad zouden de wapens onder het Khaddafi-regime in het land gebracht zijn. De westerse landen, waaronder ook de Verenigde Staten, hebben al hun zorgen over de toename van conventionele en niet-conventionele wapens in het post-Khaddafi Libië geuit. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content