CETA-verdrag ondertekend in Brussel: ‘Eind goed, alles goed’

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, de Canadese premier Justin Trudeau en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bij de ondertekening zondag. © Reuters

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada is zondagnamiddag in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel ondertekend door de Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. “Eind goed, alles goed”, vatte Juncker samen.

Vrijdag gaven de laatste Belgische parlementen dan het groen licht voor de Belgische handtekening, waarna zaterdag bekendgemaakt werd dat het verdrag zondagmiddag zou worden ondertekend. Maar de plechtigheid moest uiteindelijk nog met enkele uren worden uitgesteld omdat het vliegtuig van de Canadese premier Justin Trudeau met technische problemen kampte.

“Goed gespeeld”, dat zei Trudeau uiteindelijk tot voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk bij de ontvangst. “Moeilijke zaken zijn moeilijk, maar we zijn geslaagd”, vervolgde commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De drie mannen omhelsden elkaar toen de Canadese premier zijn voertuig verliet. De Canadese premier verwees naar de persconferentie na de ondertekening voor verdere commentaar. “Eind goed, alles goed”, vatte Juncker het gevoel samen na de problemen toen de Franstalige entiteiten in België weigerden de federale regering een mandaat te geven om het verdrag te ondertekenen tot er met hun bezwaren en bezorgdheden rekening gehouden zou worden.

Het licht op groen

De top, die uiteindelijk voor donderdag was voorzien, werd uitgesteld tot zondag om alle Belgische entiteiten de tijd te geven om het licht op groen te zetten. “Er is niets veranderd aan wat is overeengekomen. Er zijn interpretatieve teksten tussen de Europeanen en Canadezen toegevoegd, maar inhoudelijk is het verdrag niet veranderd”, aldus nog Juncker.

“Ik moet Waals minister-president Paul Magnette danken, want zijn engagement was beslissend”, verklaarde de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. “De federale en Waalse regering hebben een intra-Belgische akkoord bereikt dat ons heeft geholpen”. Schulz sprak van een “verbeterd CETA” omdat er verduidelijkingen werden toegevoegd op vragen die “in België maar ook elders” leven.

Bezorgheden uitklaren

“Ik hoop dat we bepaalde dingen hebben verduidelijkt, dat we het belang van het verdrag hebben kunnen benadrukken en dat we bepaalde bezorgdheden hebben kunnen uitklaren”, zei Europees commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, bij zijn aankomst aan het Justius Lipsiusgebouw in Brussel. “Ik denk dat de geloofwaardigheid van de Europese Unie hersteld is”. Malmström pleitte dat de vrijhandel en de verdragen hierrond beter uitgelegd worden aan de burgers. “De verantwoordelijken in de lidstaten moeten zich engageren om vroeg in de procedure alles uit te leggen aan hun burgers en te luisteren naar hun bezorgdheden, en te zorgen voor nog meer transparantie”, aldus Malmström.

“Dit is een zeer goede dag voor Europa”, benadrukte de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Hij herinnerde eraan dat CETA niet het enige akkoord is dat zondag met Canada ondertekend wordt. Er is ook nog een politiek akkoord dat de samenwerking in buitenlands beleid uitdiept.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content