CETA treedt op 21 september ‘voorlopig’ in werking

(L-R) Jean-Claude Juncker, Justin Trudeau, Chrystia Freeland, Philippe Couillard en Donald Tusk © REUTERS

Het CETA-handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie zal op 21 september ‘voorlopig’ in werking treden. Dat hebben de Europese en Canadese leiders zaterdag aangekondigd in de marge van de G20-top in Hamburg.

Het akkoord tussen beide partners werd in oktober vorig jaar in Brussel ondertekend. Dat gebeurde na hevig weerwerk van Waals minister-president Paul Magnette, die nog enkel verduidelijkingen bij de tekst wist te verkrijgen.

Er wordt verwacht dat het nog enkele maanden kan duren voordat Canada en de 28 Europese lidstaten het verdrag geratificeerd hebben. Daarom zijn de Canadese premier, Justin Trudeau, en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in Hamburg overeengekomen dat het verdrag al “voorlopig” kan ingaan van 21 september.

Een volledige inwerkingtreding is pas mogelijk wanneer alle parlementen van alle lidstaten tot ratificatie zijn overgegaan. Voor België houdt dat in dat alle gemeenschappen en gewesten hun goedkeuring moeten geven aan de tekst. Eén weigering kan volstaan om het akkoord opnieuw te blokkeren.

Partner Content