Catalonië: ‘Terreurcel bereidde veel grotere aanslag voor’

© AFP

Volgens de Spaanse politie werd de aanslag van donderdag al een tijdje voorbereid vanuit Alcanar, een stadje op 200 km ten zuiden van Barcelona.

Volgens politiecommissaris Josep Lluis Trapero werd de aanslag in Barcelona al een tijdje voorbereid vanuit Alcanar, een stadje op 200 km ten zuiden van Barcelona waar even voor de aanslagen een gasexplosie plaatsvond. De terreurcel zou van daaruit een veel grotere aanslag hebben voorbereid, bevestigde de politie. Maar omdat de gasflessen die daarvoor gebruikt zouden worden, ontploften, werd een zwaardere aanslag vermeden.

De Mossos d’Esquadra kon intussen ook al vier mensen oppakken in verband met de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Geen van de vier stond bij de autoriteiten gekend voor banden met terroristische organisaties.

Vijf anderen werden afgelopen nacht in Cambrils gedood, vier van hen door één enkele politieagent. De Mossos bevestigde dat de terreurverdachten van Cambrils valse bommengordels droegen. Ze zouden ook messen en bijlen bij zich hebben gehad.

De speurders gaan ervan uit dat de terreurcel uit twaalf personen bestond, waardoor er dus nog drie op vrije voeten zouden zijn.

Van de opgepakte verdachten is nog maar weinig bekend. Een van hen, Driss Oubakir, werd gearresteerd in het noordelijke Catalaanse stadje Ripoll. Volgens verschillende media zou het zijn jongere broer Moussa zijn die aan het stuur van het busje zat dat donderdagavond over Las Ramblas raasde, maar daarover bestaat geen uitsluitsel.

Algemeen werd aangenomen dat de chauffeur van het busje nog op vrije voeten was, maar de politiecommissaris verklaarde dat de bestuurder ‘mogelijk’ een van de vijf terroristen was die in Cambrils werd gedood.

Een beeld van Moussa Oukabir, genomen van de sociale media, die in de Spaanse pers circuleert.
Een beeld van Moussa Oukabir, genomen van de sociale media, die in de Spaanse pers circuleert.

Partner Content