Catalaanse regeringsleider uit ambt gezet, vrees voor geweld

Quim Torra op 23 september 2020 © belga

De separatistische regeringsleider van de Spaanse regio Catalonië, Quim Torra, is wegens ongehoorzaamheid uit zijn ambt gezet. Het Spaanse Hooggerechtshof bevestigde maandag een uitspraak van vorig jaar.

Torra werd veroordeeld voor het ophangen van een spandoek van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens de verkiezingen van 2019. Hij krijgt nu ook een boete van 30.000 euro en mag door de veroordeling de komende anderhalf jaar geen openbaar ambt bekleden.

De vrees bestaat dat met deze uitspraak de situatie in Catalonië weer kan escaleren. Op 1 oktober drie jaar geleden hield de regio een illegaal onafhankelijkheidsreferendum. Dit leidde toen tot protesten, deels met geweld.

Onafhankelijkheidsvereniging Omnium Cultural heeft separatisten al opgeroepen maandag om 19.00 uur bijeen te komen voor de Catalaanse regionale regeringsgebouwen.

Torra zei in een reactie zijn strijd voor Catalaanse onafhankelijkheid niet op te geven en die op Europees niveau te zullen voortzetten. Hij kondigde aan in beroep te gaan tegen de uitspraak en dat er nieuwe regionale verkiezingen zullen komen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content