Catalaanse premier Artur Mas wordt gedagvaard wegens referendum

Artur Mas © Belga Image

De Spaanse Justitie dagvaardt de Catalaanse minister-president Artur Mas wegens het houden van een referendum in november 2014.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen in de Noordoost-Spaanse regio heeft een rechtbank in Barcelona een aanklacht tegen Artur Mas ingediend en hem opgeroepen voor een verhoor op 15 oktober.

De Catalaanse regering beschouwt de stap van Madrid als een ‘politiek proces’.

Illegaal

Mas had de Catalanen op 9 november 2014 over de onafhankelijkheid van de regio willen laten stemmen. Toen het geplande referendum door het Spaanse Grondwettelijk Hof werd verboden, liet hij een niet-bindende volksraadpleging houden. Die werd door de rechters eveneens illegaal verklaard, maar vond toch plaats.

Het Openbaar Ministerie legt de regionale regeringsleider het niet opvolgen van een gerechtelijk vonnis, ambtsmisbruik en het onrechtmatig gebruik van publieke overheidsgelden ten laste. Twee andere leden van de regering Mas worden eveneens gedagvaard.

De separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja) van Mas was zondag bij de Catalaanse parlementsverkiezingen als sterkste macht uit de bus gekomen. Het is niet duidelijk of de minister-president in zijn ambt bevestigd werd. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content