Catalaanse ex-minister Lluis Puig kan niet worden uitgeleverd aan Spanje

De voormalige Catalaanse minister Lluis Puig (midden), Brussel, 12 februari 2019 © Belga

De Brusselse raadkamer heeft beslist dat de Catalaanse ex-minister Lluis Puig niet kan overgeleverd worden aan Spanje. Het Spaanse gerecht heeft tegen de politicus een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd voor diens rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

Volgens zijn advocaten mocht de Catalaanse politicus niet overgeleverd worden. Ze hebben onder meer gepleit dat het Spaanse Tribunal Supremo, dat het EAB heeft uitgevaardigd, niet bevoegd is om een dergelijk EAB uit te vaardigen.

Vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 wordt Lluis Puig vervolgd voor ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld. De man verblijft al sinds 2017 in ons land. Spanje vaardigde eerder al EAB’s uit tegen de politicus, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard.

In oktober en november vaardigde het Spaanse gerecht een nieuw EAB uit, nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië.

Parket wil uitleveren

Het Brusselse parket was van oordeel dat het EAB tegen Lluis Puig uitvoerbaar moet verklaard worden en de man dus aan Spanje moet overgeleverd worden. Volgens het parket waren de feiten immers ook in België strafbaar. De verdediging van de drie Catalaanse politici is het daar niet mee eens.

De advocaten van de Catalaanse politicus hebben ook aangevoerd dat het Spaanse Tribunal Supremo niet bevoegd is om een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De onderzoeksrechter die het EAB heeft uitgevaardigd, is verbonden aan dat Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zal hij voor dat rechtscollege moeten terechtstaan. Volgens zijn advocaten is echter enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd om de man eventueel te vervolgen.

De raadkamer is de verdediging nu op dat punt gevolgd en heeft geoordeeld dat het EAB niet kan uitgevoerd worden.

‘De werkgroep van de Verenigde Naties heeft duidelijk gezegd dat het Tribunal Supremo terrioriaal niet bevoegd is, omdat het de Catalaanse rechtbanken zijn die over deze feiten moeten oordelen, en niet de Madrileense’, zegt meester Christophe Marchand. ‘Het recht van onze cliënt op zijn natuurlijke rechter wordt hier dus geschonden.’

Immuniteit

De verdediging vroeg ook om over de bevoegdheidskwestie prejudiciële vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Het Spaanse gerecht had ook EAB’s uitgevaardigd tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en voormalig Catalaans minister Toni Comin, maar de procedure rond die EAB’s is voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat beiden sinds hun verkiezing in het Europees Parlement immuniteit genieten en het Europees Parlement zich eerst moet uitspreken over de vraag van Spanje om die immuniteit op te heffen.

Partner Content