Castillo in wettelijke omstandigheden vastgehouden, zegt Ombudsman

Pedro Castillo. © Getty

De afgezette Peruaanse president Pedro Castillo wordt onder wettelijke omstandigheden vastgehouden en lijdt niet aan “fysieke complicaties”. Dat heeft de dienst van de Ombudsman van de Republiek donderdag bekendgemaakt na een bezoek aan het voormalige staatshoofd dat in de cel zit.

“We hebben de voormalige president en zijn verdediging ontmoet en geverifieerd dat de detentie-omstandigheden in overeenstemming zijn met het wetboek van strafrecht”, schreef de dienst op Twitter. Een ambtenaar van de dienst vergezelde kort daarvoor een delegatie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR), die de voormalige leider in de gevangenis bezocht.

Eerder op de dag had de advocaat van Castillo, meester Wilfredo Robles, nog op de Twitter-account van de afgezette president aangegeven dat hij “een meeting had gevraagd” tussen zijn cliënt en een delegatie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens. Castillo verklaarde dat hij “willekeurig van zijn rechten werd beroofd” en vroeg dat de meeting “met spoed” zou worden georganiseerd.

Leden van de IACHR hadden onder andere ook een ontmoeting met de autoriteiten in Ayacucho, waar bij aanvaringen met het leger dat de orde handhaaft minstens tien mensen zijn omgekomen. Andere commissieleden trokken naar Lima en Cusco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content