Carrier houdt ‘bijna 1.000 banen’ in de VS na overleg met Trump

Carrier-arbeiders voeren actie aan de ambtswoning van gouverneur Mike Pence in Indianapolis © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Carrier, een bedrijf dat een fabriek uit Indianapolis naar Mexico zou verhuizen, behoudt volgens een tweet ‘bijna 1.000 banen’ in de VS.

Carrier, dat airconditioners en verwarmingsapparaten produceert, kondigde dit voorjaar aan dat zijn fabriek in Indianapolis tussen 2017 en 2019 zou verhuizen naar Monterrey, Mexico. Daarmee zou 65 miljoen dollar per jaar aan salarissen worden uitgespaard op ongeveer 1.400 werknemers, die te horen kregen dat ze ontslagen zouden worden. Ze verdienden gemiddeld 20 dollar per uur, daar waar hun Mexicaanse vervangers 3 dollar zouden verdienen.

Donald Trump gebruikte de geplande verhuis tijdens zijn campagne om te wijzen op de nefaste invloed van vrijhandelsakkoorden.

Vorige week, op Thanksgiving, liet Trump via Twitter weten dat hij “hard” aan het werk was om die banen in de VS te houden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Wat is er in hemelsnaam aan de gang?’

Geruchten uit Trumps omgeving, en vooral een tweet van Carrier, geven nu aan dat er een akkoord is bereikt. “Met blijdschap kondigen we aan”, laat Carrier weten, “dat we een overeenkomst hebben bereikt met president-elect Trump en vicepresident-elect Pence om bijna 1.000 banen in Indy te houden. Meer details volgen weldra”.

Wat Trump en Mike Pence, die gouverneur is van de staat Indiana, in ruil hebben toegezegd is onduidelijk. Zij zullen volgens medewerkers donderdag naar Indianapolis reizen.

Donald Trump met Mike Pence tijdens de Republikeinse Conventie
Donald Trump met Mike Pence tijdens de Republikeinse Conventie© REUTERS

Carrier is voor een stuk afhankelijk van overheidsopdrachten, en zowel Indiana als de federale overheid van de VS kunnen toezeggingen doen inzake belastingen of reguleringen. Welke banen in Indianapolis blijven is ook niet duidelijk.

Chuck Jones, voorzitter van de vakbond United Steelworkers 1999, die de werknemers vertegenwoordigt, zegt in gesprek met The Washington Post dat Trump noch Carrier de vakbond betrokken hebben bij hun onderhandelingen.

“Wij proberen uit te vissen wat er in hemelsnaam aan de gang is”.

De vakbond heeft altijd gezegd dat gouverneur Mike Pence in dit dossier geen grote activiteit aan de dag legde en geen grote betrokkenheid toonde.

Partner Content