Carles Puigdemont en vier ministers van vrijheid beroofd

Woordvoerder Gilles Dejemeppe spreekt de pers toe over het feit dat Puigdemont zich samen met zijn ministers vrijwillig heeft aangegeven, 5 november 2017. © Belga

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers hebben zich vanmorgen om 9:17 uur aangegeven bij de federale gerechtelijke politie van Brussel. Dat bevestigt het Brusselse parket.

De vijf politici werden officieel op de hoogte gesteld van het Europees aanhoudingsbevel. Het parket vordert een onderzoeksrechter, die hen zondagnamiddag zal verhoren in aanwezigheid van een tolk en hun advocaten. Er zijn op dit moment dus meerdere raadsmannen betrokken.

De onderzoeksrechter heeft verschillende mogelijkheden, is te horen bij het parket. Hij kan weigeren om het Europees aanhoudingsbevel uit te voeren, hij kan hen aanhouden, of vrijlaten onder voorwaarden of borgstelling. ‘Die voorwaarden kunnen vanalles inhouden, maar zullen er vooral op gericht zijn het risico op vluchten te drukken’, zegt Gilles Dejemeppe van het parket. ‘Het zou kunnen dat ze telefonisch bereikbaar moeten blijven of een verblijfplaats in België moeten opgeven.’

De onderzoeksrechter heeft 24 uur om die beslissing te nemen. Die termijn kan niet worden verlengd. Als hij beslist om hen aan te houden worden de vijf, die nu nog in het parketgebouw verblijven, overgebracht naar de gevangenis. De beslissing zal schriftelijk worden bekendgemaakt, maar die moet zeker niet voor 22 uur zondagavond worden verwacht.

De onderzoeksrechter beslist enkel over de vrijheidsberoving. De grond van de zaak, een mogelijke overtreding van de Spaanse wet, zal pas voor de raadkamer worden bepleit. Dat moet binnen de veertien dagen na de arrestatie gebeuren.

Partner Content