Canadese jihadist die cruciale rol speelde in IS-propaganda, krijgt levenslang in VS

Vlag van Islamitische Staat © Reuters

Een Canadese jihadist die een cruciale rol gespeeld zou hebben in de propaganda van terreurgroep Islamitische Staat (IS), is vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf in de Verenigde Staten.

De 39-jarige Mohammed Khalifa, geboren in Saoedi-Arabië, had in december schuldig gepleit aan ‘steun aan een terroristische criminele organisatie die de dood heeft veroorzaakt’.  Volgens de akte van beschuldiging verliet hij Canada in 2013 om IS in Syrië te vervoegen. Hij had snel een leiderschapsrol opgenomen in het zelfverklaarde kalifaat dat de groep had opgericht tussen 2014 en 2019 in Irak en Syrië. 

In 2014 werd hij een belangrijk lid van de propagandacel van de groep omdat hij Engels en Arabisch sprak. De cel was verantwoordelijk voor de executievideo’s van buitenlandse gevangenen zoals die van de onthoofding van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, die in 2014 de wereld rond gingen.  Khalifa zorgde ook zelf voor de voice-over in het Engels van verschillende ‘extreem gewelddadige propagandavideo’s van IS’, waarvan twee met de titel ‘Vlammen van de oorlog’ uit 2014 en 2017 waarin executies van Syrische soldaten te zien zijn, staat in de gerechtsdocumenten.

Hij is ook de vermoedelijke verteller van rekruteringsvideo’s met beelden van de aanslagen door IS in Frankrijk en in ons land. De Canadees werd in 2019 opgepakt door de Syrische Democratische Strijdkrachten, een door de Koerden gedomineerde coalitie.  Tijdens een interview vanuit de gevangenis in Syrië met de Canadese openbare omroep CBC bleek dat Mohammed Khalifa, alias Aboe Ridoeane al-Kanadi, geen enkele spijt toonde voor zijn daden. Hij wilde terugkeren naar zijn vrouw en hun drie kinderen in Canada, op voorwaarde dat hij niet voor de rechter zou moeten komen.  In 2021 werd hij overgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten en naar de Verenigde Staten overgebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content