Canada stemt in met medische hulp om te sterven

Euthanasie © Istock

In Canada heeft het Hooggerechtshof ingestemd met medische hulp om te sterven. Daarmee wordt een verbod uit 1993 teruggedraaid.

Het Hooggerechtshof in Canada heeft ingestemd met medische hulp om te sterven. Volwassen patiënten moeten wel duidelijk hebben aangegeven dat ze een eind willen maken aan hun leven en lijden aan zware en ongeneeslijke ziektes. Bovendien moet hun lijden permanent en ondraaglijk zijn.

Verbod 1993

Daarmee draaiden de negen rechters van het Hooggerechtshof unaniem een verbod terug dat hun collega’s in 1993 hadden uitgesproken op medische hulp bij het sterven. De rechters kantten zich toen met vijf tegen vier tegen een legalisering, omdat ze zich ongerust maakten over mogelijke misbruiken bij kwetsbare personen. Het Hooggerechtshof schorst zijn beslissing gedurende een jaar op. De wetgevers moeten van die periode gebruik maken om de wet te herzien.

De families van twee vrouwen uit British Columbia, een provincie in het westen van Canada, hadden geijverd voor de intrekking van het verbod. De twee vrouwen leden aan ongeneeslijke degeneratieve ziektes en stierven. Gloria Yaylor overleed aan een infectie, terwijl Kay Carter naar Zwitserland trok om daar met medische hulp te kunnen sterven. De beslissing toont nu aan dat de sociale waarden in Canada geëvolueerd zijn. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content