De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat (IS) niet uitsluit. De terreurbeweging stuurde een executievideo de wereld in waarbij nu ook een Britse gijzelaar bedreigd wordt.
De Islamitische Staat (IS) heeft een ’tweede boodschap aan Amerika’ de wereld ingestuurd. In de video is te zien hoe, twee weken na journalist James Foley, Amerikaans freelancejournalist Steven Sotloff onthoofd wordt. Op het einde van de video komt een andere gijzelaar in beeld: een Brit. De terreurbeweging waarschuwt dat als aanvallen tegen IS in Irak worden voortgezet, er andere westerse gijzelaars zullen sterven.
Zelfde Brit die Foley onthoofdde
Bronnen bij de Britse overheid stelden na een vroege analyse van de beelden dat de Britse man die de laatste dreiging uitspreekt, dezelfde is als de beul in de executievideo van Foley. Dat schrijft The Guardian. De Britse inlichtingendienst probeert de beul ondertussen te identificeren aan de hand van stemherkenningstechnieken die de lijst van verdachte Britse jihadisten moeten verkleinen.
Brits premier David Cameron heeft een spoedvergadering georganiseerd om de reactie van het Verenigd Koninkrijk, op de dreiging van de militanten in de video, te bespreken, aldus de BBC.
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zal de bedreiging van een Britse gijzelaar luchtaanvallen door het VK niet waarschijnlijker maken. ‘Maar de optie wordt niet uitgesloten’, citeert Reuters Hammond.
‘Het verandert niets aan onze strategie’, meent de minister. ‘Als we besluiten dat luchtaanvallen voordelig zijn, zullen we die optie zeker overwegen. Maar daar is momenteel nog geen beslissing over gemaakt’, zei Hammond tussen de spoedvergadering door.
‘Rationele en emotionele drijfveer voor militaire actie’
Het VK heeft nog geen militaire actie ondernomen tegen de Islamitische Staat. Maar verwacht wordt dat de premier tijdens de spoedvergadering zal benadrukken dat het niet over een conflict gaat dat ‘duizenden kilometers van ons verwijderd is’ en dus niet genegeerd kan worden, schrijft de Britse omroep op zijn website.
Toch meent politiek redacteur bij de BBC, James Landale, dat het debat over een mogelijke Britse militaire inmenging, in Westminster oplaait. Een conservatief parlementslid zou gezegd hebben dat er nu een ‘rationele’ en ‘emotionele’ drijfveer is.
Voormalig buitenlandminister Jack Straw stelt op de nieuwssite dat zijn ‘instinct’ zegt dat het VK en de Verenigde Staten de krachten moeten bundelen om luchtaanvallen in Irak uit te voeren. ‘We moeten leren uit het verleden, maar mogen er niet door geparalyseerd worden’, verwijst hij naar de vorige oorlog in Irak.
Dood Brit voorkomen
De grootste zorg van Cameron momenteel is volgens de BBC het voorkomen van de dood van de Britse gijzelaar, die door de IS als volgend slachtoffer genoemd werd.
Als de overheid daarin faalt, zal de druk op het VK toenemen om van een humanitaire rol in Irak naar een offensieve te gaan, waarbij luchtaanvallen met de VS zullen worden uitgevoerd.
Verwijzend naar de Britse gijzelaar, zei Hammond dat ‘we elke mogelijkheid zullen bekijken om die persoon te beschermen’. Downing Street bevestigde reeds te weten dat de IS een Britse gijzelaar in handen had, meldt BBC. Cameron was al enkele maanden op de hoogte, maar maakte geen publiek statement. De familie van de Brit vraagt de media dan ook zijn naam niet vrij te geven.
Geen losgeld betalen
Tijdens de G8- en G20-toppen drong Cameron er bij andere overheden echter op aan geen losgeld te betalen aan gijzelnemers. Ook in dit geval wordt niet verwacht dat de premier zijn beleid zal wijzigen, schrijft The Guardian.
De focus bij de spoedvergadering zal liggen op het vinden van de locatie waar de gijzelaar gehouden wordt en het identificeren van de gijzelnemers.