De Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa, die begin deze week zwaargewond raakte bij een aanslag, vliegt zondagavond naar België, om in ons land verdere verzorging te krijgen. Dat meldt de actiegroep SOS Médias Burundi en is aan Belga bevestigd door collega-mensenrechtenactivist Pacifique Nininahazwe. 'Zijn toestand is stabiel', aldus nog Nininahazwe. Eerder deze week had België aangeboden om de man op te vangen.

Mbonimpa raakte in hoofdstad Bujumbura zwaargewond toen een bewapende motorrijder zijn auto beschoot. Hij werd geraakt in het gezicht.

Veiligheid

Omdat in Burundi gevreesd werd voor zijn veiligheid en zijn verdere toestand opperde zijn familie al snel dat hij overgebracht zou worden naar een voor hem veilig land waar hij de nodige verzorging zou kunnen krijgen. Zijn familie dacht aan Kenia of een Europees land - het werd dus België. Hoewel er nog een gerechtelijke procedure loopt tegen de activist, die hem verbiedt de hoofdstad te verlaten, kreeg hij van de Burundese procureur-generaal toch de toestemming om het land te verlaten.

Die toestemming kwam woensdag, en donderdag bevestigde de FOD Buitenlandse Zaken het Belgische aanbod. 'In overleg met andere partners worden momenteel de praktische modaliteiten uitgewerkt. Hij wacht nu om op krachten te komen om te kunnen reizen', klonk het donderdag nog bij Buitenlandse Zaken.

Paramilitaire opleiding

De 67-jarige Mbonimpa is een gerespecteerd mensenrechtenactivist in Burundi. Hij werd vorig jaar opgepakt omdat hij had verklaard dat leden van de jeugdbeweging van de regeringspartij CNDD-FDD een paramilitaire opleiding kregen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Na vier maanden hechtenis werd Mbonimpa eind september 2014 voorlopig vrijgelaten, maar de aanklacht werd niet ingetrokken en hij mocht Bujumbura niet verlaten.

Eerder dit jaar speelde hij een belangrijke rol in het verzet tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza, waarvoor hij ook korte tijd werd opgepakt. (Belga/AVE)

De Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa, die begin deze week zwaargewond raakte bij een aanslag, vliegt zondagavond naar België, om in ons land verdere verzorging te krijgen. Dat meldt de actiegroep SOS Médias Burundi en is aan Belga bevestigd door collega-mensenrechtenactivist Pacifique Nininahazwe. 'Zijn toestand is stabiel', aldus nog Nininahazwe. Eerder deze week had België aangeboden om de man op te vangen.Mbonimpa raakte in hoofdstad Bujumbura zwaargewond toen een bewapende motorrijder zijn auto beschoot. Hij werd geraakt in het gezicht. Omdat in Burundi gevreesd werd voor zijn veiligheid en zijn verdere toestand opperde zijn familie al snel dat hij overgebracht zou worden naar een voor hem veilig land waar hij de nodige verzorging zou kunnen krijgen. Zijn familie dacht aan Kenia of een Europees land - het werd dus België. Hoewel er nog een gerechtelijke procedure loopt tegen de activist, die hem verbiedt de hoofdstad te verlaten, kreeg hij van de Burundese procureur-generaal toch de toestemming om het land te verlaten. Die toestemming kwam woensdag, en donderdag bevestigde de FOD Buitenlandse Zaken het Belgische aanbod. 'In overleg met andere partners worden momenteel de praktische modaliteiten uitgewerkt. Hij wacht nu om op krachten te komen om te kunnen reizen', klonk het donderdag nog bij Buitenlandse Zaken.De 67-jarige Mbonimpa is een gerespecteerd mensenrechtenactivist in Burundi. Hij werd vorig jaar opgepakt omdat hij had verklaard dat leden van de jeugdbeweging van de regeringspartij CNDD-FDD een paramilitaire opleiding kregen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Na vier maanden hechtenis werd Mbonimpa eind september 2014 voorlopig vrijgelaten, maar de aanklacht werd niet ingetrokken en hij mocht Bujumbura niet verlaten. Eerder dit jaar speelde hij een belangrijke rol in het verzet tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza, waarvoor hij ook korte tijd werd opgepakt. (Belga/AVE)