Burgemeester tot vrouwen in Keulen: ‘Houd vreemde mannen op armlengte afstand’

Henriette Reker, de burgemeester van Keulen © Belga

De burgemeester van Keulen heeft de vrouwen in de stad aangeraden ‘om vreemde mannen op minstens een armlengte afstand te houden’. In de Duitse stad zijn tijdens nieuwjaarsnacht een hele reeks vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld. Bondskanselier Angela Merkel wil een ‘hard antwoord van de rechtsstaat’.

De zaak beroert de gemoederen in Duitsland erg. Inmiddels zijn 90 klachten ingediend. De Keulse politiechef Wolfgang Albers verwacht nog meer formele klachten. De feiten gaan van het stelen van gsm’s en handtassen tot seksuele agressie tijdens de nieuwjaarsnacht voor het station van Keulen. Lees meer.

Gedragscode

Henriette Reker, de burgemeester van Keulen heeft samen met de politie een aantal afspraken gemaakt om massa-aanrandingen in de toekomst te vermijden. Er is ook een gedragscode voor nieuwkomers, met daarin uitleg over de lokale gebruiken, onder meer over carnaval.

Zo heeft Reker tijdens een persconferentie vrouwen in de stad aangeraden om vreemde mannen altijd om minstens een armlengte afstand te houden. Daarnaast wordt aangeraden dat “groepen mannen en vrouwen beter niet gescheiden worden”.

Het gaat hier om een antwoord op een vraag tijdens een persconferentie naar welke maatregelen vrouwen zelf kunnen nemen, niet om een officiële richtlijn. Het gaat hier wellicht om een onhandige formulering, maar in een gevoelige materie is een dergelijke uitspraak verre van ideaal.

Hier kan u de volledige persconferentie herbekijken. Het bewuste fragment begint op de 16de minuut.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vooral op de raad die de burgemeester aan de vrouwen in de stad geeft, komt heel wat kritiek omdat die uitspraak de indruk geeft dat ook vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor de aanrandingen.

Gisteravond zijn in de buurt van de Dom, honderden vrouwen op straat gekomen om te protesteren tegen seksisme en geweld, nadat tijdens oudejaarsnacht tientallen vrouwen werden bestolen of aangerand door een grote groep mannen. De aanwezigen zijn niet enkel bezorgd over het geweld tegen vrouwen, maar vrezen ook dat de voorvallen van vorige week voor meer haatgevoelens tegen migranten zullen leiden, aldus Die Welt.

De aanwezigen hadden borden bij met het opschrift “Mevrouw Merkel. Waar bent u? Wat zegt u? Dit maakt ons bang”. Er waren ook banners en vlaggen te zien van verschillende linkse partijen en bewegingen, zoals de “Bund sozialistischer Frauen”, SPD, Die Grünen, Die Linke, Attac en antifascistische groeperingen.

De vrouwen zijn niet enkel bezorgd over het grote aantal aanvallen tegen vrouwen, maar vrezen ook dat er nog meer racistische vooroordelen en haatgevoelens zullen ontstaan tegen migranten, omdat zo vaak wordt herhaald dat de daders van Arabische of Noord-Afrikaanse origine zijn. De extreemrechtse beweging Pro NRW heeft al aangekondigd woensdag te zullen manifesteren en ook Pegida heeft tijdens het weekend gemeld een manifestatie te zullen organiseren.

Ondertussen gaat in Duitsland ook een brief viraal van de schrijfster Katia Schneidt viraal, waarin ze de link legt tussen de feiten op nieuwjaarsnacht en het beleid van de regering. ‘Geachte regering, ik moet iets toegeven: jullie hebben schitterend werk verricht!’, schrijft ze. ‘Jullie pogingen elke terechte kritiek over de houding van mensen die hier bescherming zoeken onmiddellijk met het naziverwijt de kop in te drukken, werpt zijn vruchten af.’

Het bericht is al meer dan 225.000 keer gedeeld op Facebook.

Sehr geehrte Bundesregierung,eines muss man Ihnen lassen: Sie haben ganze Arbeit geleistet!Ihre Bemühungen, jegliche…

Posted by Katja Schneidt on Monday, January 4, 2016

‘Ongeacht herkomst of achtergrond’

Bondskanselier Angela Merkel heeft vanmiddag telefonisch contact opgenomen met burgemeester Henriette Reker van Keulen en haar ‘afschuw en ontzetting’ verwoord over de overvallen en de seksuele aanvallen die ‘om een hard antwoord vragen van de rechtsstaat’.

De schuldigen moeten zo snel mogelijk ter verantwoording geroepen en bestraft worden, zonder aanzien van herkomst of achtergrond, zo maakte haar woordvoerder na afloop bekend. De agressies worden toegeschreven aan ‘jongeren uit Noord-Afrikaanse of Arabische landen’.

Merkel liet zich door Reker informeren over het crisisberaad tussen stadsverantwoordelijken en de politie en liet ook Binnenlandminister Thomas de Maizière over het onderzoek informeren. Over de daders is voorlopig weinig bekend.

Carnaval

Intussen heeft de politiechef van Keulen aangekondigd dat er in de aanloop naar carnaval, dat van 4 tot 10 februari plaatsvindt, meer mankracht en camerabewaking zal worden ingezet. Keulen noemt zichzelf ‘Weltmeister’ in carnaval vieren. Hoogtepunt is de Rosenmontagszug, een optocht waar ongeveer 1 miljoen mensen op afkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content