Buitenlanders moeten Libië onmiddellijk verlaten

© Reuters

België en een aantal andere Europese staten hebben hun burgers in Libië gevraagd het land te verlaten. Al enkele weken al woedt er een hevige strijd tussen verschillende milities.

Enkele Europese naties, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben hun burgers en medewerkers gevraagd Libië te verlaten nadat bij gevechten tussen verschillende milities in Benghazi in het noordoosten van het land meer dan 36 doden vielen.

De Libische regering had reeds gemeld dat in totaal meer dan 150 mensen het leven lieten in Tripoli en Benghazi tijdens twee weken van aanhoudende onrust.

Libië onmiddellijk verlaten

Buitenlandse Zaken raadt Belgen af naar Libië te reizen. Het permanente geweld en de politieke instabiliteit in het land verhinderen een goede werking van de ambassade. Wie momenteel in Libië is, moet het land onmiddellijk verlaten. Alle verplaatsingen via de weg naar de buurlanden worden daarbij afgeraden.

Frankrijk vroeg haar burgers in Libië het land te verlaten nu de toestand gevaarlijker wordt. ‘Al onze burgers worden uitgenodigd om zo snel mogelijk contact te zoeken met onze ambassade in Tripoli’, aldus een bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Turkije trokken hun diplomaten ook al terug uit het Noord-Afrikaanse land. De VS stuurde haar medewerkers onder zware bewaking over de grens naar Tunesië nadat er gevechten losbarstten in de buurt van hun ambassade in Tripoli.

Brits konvooi beschoten

Een konvooi van de Britse ambassade werd onder vuur genomen in wat de vertegenwoordiger van de ambassade ‘een poging tot kaping’ noemde. Het konvooi was op weg naar de Tunesische grens. Bij het incident raakte niemand gewond.

Toch raadt ook Groot-Brittannië haar burgers nu aan om het land onmiddellijk te verlaten ‘vanwege de toenemende intensiteit van de strijd in Tripoli’ en de mogelijkheid van aanvallen op buitenlanders. Duitsland en Spanje waarschuwden hun burgers eveneens.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ondertussen al meer dan 100 Italianen geholpen te hebben om het land te verlaten en zal andere landen bijstaan in de evacuatie van hun burgers.

Burgerslachtoffers

In Tripoli vielen 23 doden – allemaal Egyptische arbeiders – bij een raketinslag op een huis tijdens de strijd tussen rivaliserende milities om de controle over de luchthaven.

Sinds het uitbreken van de onrust twee weken geleden, lieten 94 mensen het leven in de hoofdstad Tripoli. In Benghazi vielen nog eens 55 burgerslachtoffers. In totaal spreekt de overheid van meer dan 150 doden. Meer dan 400 anderen raakten gewond. Zo meldt het Libische ministerie van Gezondheid.

‘De meeste slachtoffers die we hier zien, zijn burgers. De militanten hebben hun eigen ziekenhuizen op het slagveld’, zei een medische bron uit Benghazi tegen persagentschap Reuters.

Nieuw parlement

Libië verkoos een nieuw parlement in juni en Westerse overheden hopen nu dat de strijdende partijen een politiek akkoord kunnen bereiken als de vertegenwoordigers van het parlement in augustus voor de eerste keer samenkomen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content