Broer van dader aanslag San Bernardino gearresteerd wegens huwelijksfraude

De schutters van San Bernardino, op een foto die genomen werd op de luchthaven van Chicago, in juli 2014, na hun vliegreis uit Saudi-Arabië © /
Rudi Rotthier

In de marge van het onderzoek naar de terreuraanslag in San Bernardino zijn drie arrestaties verricht: de broer van mededader Syed Rizwan Farook, diens echtgenote en haar zuster. Zij worden beschuldigd van huwelijksfraude en liegen tegen onderzoekers.

Dat meldt The Los Angeles Times.

Het gaat om Syed Raheel Farook, oudere broer van Rizwan en een gedecoreerde veteraan van de zeemacht, om zijn echtgenote Tatiana Farook en haar zuster Mariya Chernykh.

Op 2 december voerden de Amerikaan Syed Rizwan Farook en zijn Pakistaanse echtgenote Tashfeen Malik, ouders van een baby, een aanslag uit tegen een dienstfeest. Daarbij kwamen 14 aanwezigen om het leven. Uren later stierven de schutters zelf tijdens een schietpartij met de politie.

De onderzoekers, aldus de LA Times, gaan er niet van uit dat Syed Raheel op de hoogte was van de terreurplannen van zijn broer en schoonzus, maar de chronologie is wel bevreemdend.

Op 1 december, dus de dag voor de aanslag, gingen de zussen een trouwring kopen (hij kostte 50 dollar) voor Enrique Marquez, een jeugdvriend van de broers Farook. Marquez was een jaar eerder een schijnhuwelijk aangegaan met de Russische Mariya Chernykh, en liet zich door haar maandelijks 200 dollar betalen ter vergoeding. Zij hield aan dat schijnhuwelijk verblijfspapieren in de VS over. De twee leefden voor zover bekend nooit samen, en Mariya Chernykh deed eerst niet al te veel moeite om de schijn hoog te houden: op sociale media toonde ze foto’s van de vader van haar kind – niet van Marquez. Haar zus maande haar volgens de Times aan om zorgvuldiger te zijn.

Maximum 25 jaar cel

In november 2015 vernam Mariya dat de migratiediensten een onderzoek naar haar geopend hadden.

Daarover correspondeerde ze met haar schijnechtgenoot. Wellicht in het kader van dat onderzoek kocht ze op 1 december een trouwring voor hem.

De drie nu gearresteerden hielden vol dat de twee echtparen een huis deelden, ook al bleek het tegendeel uit documenten. Ze bleven dat ook volhouden tijdens ondervragingen na de aanslagen.

Syed Raheel en Tatiana waren eerder getrouwd, in 2011, in wat wel een legitiem huwelijk lijkt te zijn. Raheels broer Rizwan en Marquez waren de getuigen op dat huwelijk.

Marquez zou zich onmiddellijk na de aanslagen, op 2 december zelf nog, laten opnemen in een psychiatrische instelling. Hij werd er later van beschuldigd dat hij 2 wapens had gekocht, die bij de aanslagen werden gebruikt. Hij bekende dat hij samen met Rizwan geradicaliseerd was, en eerdere aanslagen had beraamd – een combinatie van bommen gooien en spervuur – die nooit werden uitgevoerd. De politiediensten menen, volgens de LA Times, dat hij evenmin op de hoogte was van de aanslag die uiteindelijk in San Bernardino zou worden gepleegd.

Syed Raheel Farook en zijn echtgenote Tatiana riskeren een maximum van vijf jaar cel, Mariya Chernykh een maximum van 25 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content