Britten protesteren tegen Adidas tijdens de Spelen

© Belga

Londenaars protesteren tegen de slechte werkomstandigheden bij de toeleveranciers van Adidas, dat 127 miljoen euro aan Olympische merchandising verkocht.

Adidas heeft voor 127 miljoen euro aan Olympische kleren en andere producten verkocht en kondigt een jaarwinst aan van 15 tot 17 %. Het Duitse sportkledingbedrijf steunt de Olympische Spelen voor 127 miljoen dollar en leverde de kleding voor het Britse team en voor vrijwilligers van het evenement.

War for Want: ‘Adidas weigert nog steeds om een behoorlijk loon te betalen’ Maar de kritiek tegen het merk klinkt steeds luider. De Britse organisatie tegen armoede War for Want organiseert zaterdag 4 augustus protestacties tegen het sportmerk. Die vinden onder meer plaats in hartje Londen. Op die manier wil War for Want wantoestanden aanklagen in fabrieken die voor Adidas Olympische merchandising produceren.

De ethische kwestie van de Olympische Spelen wordt aangeklaagd in het Fair Fair Games Report, dat Want for War steunt. In het rapport staat dat in fabrieken van Adidas in China, Sri Lanka en de Filipijnen werknemers zelfs na tien jaar trouwe dienst niet meer dan het minimumloon verdienen. Soms is dit niet meer dan 0,43 eurocent per uur. Vervolgens worden ze ook verplicht om overuren te draaien.

De Britse krant The Independent onthulde in een reportage dat vier Indonesische fabrieken van toeleveranciers van Adidas minder dan het minimumloon betaalden. Ook daar zouden werknemers verplicht overwerken.

Adidas: ‘Met overwerk erbij is het loon vaak het dubbele van het minimumloon’ Adidas reageert op de beschuldigingen van the Independent door te stellen dat slechts een van de fabrieken minder dan het minimumloon betaalde. Overwerk zou eerder uitzondering zijn dan de norm.

In een blog op de site van Adidas benadrukt Bill Anderson, verantwoordelijke voor sociale zaken in Zuidoost-Azië voor Adidas, dat het niet aan Adidas ligt dat de minimumlonen zo laag zijn. Hij voegt er aan toe dat je dergelijke lonen niet kan vergelijken. Volgens hem moet je naar de koopkrachtpariteit kijken, wat een manier is om de koopkracht van twee landen te vergelijken.

En de organisatie van de Spelen ? Adidas is partner van Locog, het comité dat de Olympische Spelen in Londen organiseert. Zij wilden van deze Spelen de meest ethische ooit maken en steunen dan ook de code voor ethische handel van het Ethical Trading Initiative. Volgens deze code moeten werknemers een loon verdienen waarvan ze kunnen leven, wat minstens het minimumloon is.

Locog stelt dan ook in juli een onderzoek in naar de werkomstandigheden in een fabriek van een toeleverancier van Adidas in Cambodja. Voor de verantwoordelijken van War for Want is dat niet voldoende. Zij komen zaterdag de straat op om de wanpraktijken aan te klagen. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content