Britse pers vlijmscherp: ‘Geen deal, geen hoop, geen idee’

Theresa May © Belga Image

De Britse kranten sparen hun kritiek op premier Theresa May niet nu haar brexitdeal met de grond gelijk is gemaakt in het parlement.

Vooral Theresa May zelf moet het ontgelden. ‘May’s deal is zo dood als een dodo’, kopt The Sun boven een afbeelding van May met het lijf van de uitgestorven vogel. De krant haalde de mosterd bij de vermaarde harde brexiteer Jacob Rees-Mogg, één van de scherpste critici van de premier, nochtans een partijgenote. ‘De deal doet dodos er energiek uitzien’, verwoordt hij het.

Andere kranten leggen dan weer de nadruk op de historische omvang van de nederlaag. “Een complete vernedering’, zegt The Daily Telegraph. ‘Er is een bijzonder talent voor nodig om zoveel mensen te verenigen tégen jezelf’, klinkt het verder in een comentaarstuk.

Ook The Times spreekt van een ‘historische nederlaag’ voor May. De parlementsleden hebben de deal ‘verpletterd’, schrijft de krant.

The Daily Express opent met een woordspeling. ‘Dismay‘, staat op de voorpagina, wat zoveel betekent als ‘ontsteltenis’. De krant legt de verantwoordelijk wel eerder bij de parlementsleden die tegen stemden en bij Labour-leider Jeremy Corbyn dan bij May zelf. ‘Ze vocht dapper voor haar deal maar leed een verpletterende nederlaag. Deze natie schreeuwt om eenheid, maar Jeremy Corbyn wil alleen de premier de laan uitsturen. Het is nu tijd voor de parlementsleden om hun werk te doen voor een deal die de 17,4 miljoen Britten die voor de brexit hebben gestemd. Stel ons niet teleur!’

Ook bij Daily Mail benadrukken ze de strijd die Theresa May heeft gevoerd. ‘Vechtend voor haar leven’, staat te lezen onder een foto van een zichtbaar verslagen May. De premier krijgt vandaag een motie van wantrouwen over zich heen van oppositiepartij Labour.

Daily Mirror legt de nadruk op de grote onzekerheid die er nu heerst. ‘Geen deal, geen hoop, geen idee’, klinkt het. En ook ‘geen vertrouwen’, waarmee de krant alludeert op de motie van wantrouwen die Labour-leider Jeremy Corbyn heeft aangekondigd.

The Guardian en The Financial Times blijven bij de feiten. ‘May lijdt een historische nederlaag nu de Tories zich tegen haar hebben gekeerd’, kopt de eerste. The Financial Times schrijft ‘May’s brexitakkoord verpletterd in Lagerhuis.’

Internationale media

‘Quo vadis?’, luidt het in de Duitse krant Die Welt. Ze stelt vast dat er na de stemming geen stabiliteit te verwachten valt in het Verenigd Koninkrijk. Een consensus bij de Tories lijkt verder weg dan ooit en verkiezingen lijken evenmin een optie. Die Welt meent dat premier May nu vooral hoopt dat de Europese Unie toegevingen zal doen, maar acht dat weinig waarschijnlijk, ook al wil niemand in Brussel een harde brexit. ‘Deze hoop is op zand gebouwd, want er is geen vertrouwen in de voorspelbaarheid van de Britse politiek. Elke toegeving gaat gepaard met het vermoeden dat er opnieuw een afwijzing zal volgen in het Britse parlement’. Volgens Die Welt is er waarschijnlijk slecht één oplossing voor patstelling: een nieuw referendum.

Het Italiaanse La Republica kan enkel vaststellen dat na meer dan twee jaar van onderhandelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, de brexit opnieuw op het beginpunt is aanbeland en het UK ‘een eiland op drift is’. ‘Er is veel speculatie maar geen enkele zekerheid. Alles schijnt nu mogelijk’.

Voor de Franse krant Le Monde is de nederlaag van Theresa May dermate groot dat dit een nieuwe dynamiek op gang brengt. Alleen is helemaal niet duidelijk hoe die zal uitdraaien. ‘Alles is nu mogelijk, zowel op het Britse politieke niveau als over de toekomst van de brexit’, luidt het.

Ook de Nederlandse Volkskrant hoopt op een nieuwe dynamiek, met name binnen May’s Conservatieve Partij. ‘De kans is groot dat May, de grote overlever, de vertrouwensstemming gaat winnen omdat de Conservatieve brexiteers en de Noord-Ierse DUP, die de minderheidsregering gedoogsteun verleent, hebben toegezegd haar niet te laten vallen. De steun van de brexiteers is ironisch, omdat ze voor kerst hadden getracht haar via een interne stemming weg te krijgen. Ze zijn nu echter bang dat met het vallen van de regering ook de kans op een harde Brexit verdwijnt. Zodoende kan Corbyns motie ertoe leiden dat de verdeelde Tories weer bijeenkomen. De Labour-leider heeft gezegd dat als er geen parlementsverkiezingen komen, hij zal overwegen een nieuw referendum te steunen, iets dat 85 procent van de Labour-leden wil. May kan opnieuw naar Brussel reizen en volgens de DUP heeft ze na deze parlementaire afkeuring een sterkere hand. Binnen haar kabinet zal ondertussen weer discussie ontstaan over een plan-B.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content