Britse deelname aan coalitie tegen IS

David Cameron © Reuters

Na Nederland en België heeft ook Groot-Brittannië ingestemd met een deelname aan de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak. Er worden geen grondtroepen gestuurd.

Het Britse parlement heeft met een overweldigende meerderheid het licht op groen gezet voor de deelname aan de door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Maar liefst 524 parlementsleden stemden voor de deelname, 43 stemden tegen, zo berichtte de Britse openbare omroep BBC.

‘Geen Britse soldaten in gevechtszones’

Er komen evenwel geen Britse “boots on the ground”. Een mogelijke interventie in Syrië kwam niet ter sprake. De motie laat het “gebruik van luchtaanvallen” toe in het kader van de door de Iraakse regering gevraagde steun en bepaalt dat Londen “geen enkele Britse soldaat zal inzetten in de gevechtszones”.

Het debat in het parlement duurde 7 uur. Sommige parlementsleden drukten hun bezorgdheid uit over waar de deelname aan de luchtaanvallen toe zou leiden. Vrijdagochtend deelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond mee dat zes Tornado-jachtbommenwerpers van de Royal Air Force, gelegerd in Cyprus, aan de luchtaanvallen zullen bijdragen bij een positieve stemming in het parlement. De toestellen, met lasergeleide bommen en raketten, voeren vanaf daar al verkenningsoperaties uit en kunnen dus snel ingezet worden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content