Brits militair laboratorium: ‘Geen bewijs dat zenuwgif uit Rusland kwam’

© REUTERS

Het Britse militaire onderzoekscentrum Portdon Down heeft geen aanwijzingen over waar het zenuwgif Novitsjok – dat gebruikt werd om de Russische ex-spion en zijn dochter te vergiftigen – vandaan komt. Er zijn dus geen bewijzen dat het gif uit Rusland komt, klinkt het.

Sergej Skripal en zijn dochter werden begin maart bewusteloos aangetroffen in het Britse stadje Salisbury. De Skripals werden vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok, dat volgens de Britten in Rusland wordt gemaakt, maar Rusland blijft elke betrokkenheid ontkennen.

Het Britse militaire onderzoekscentrum, het Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) in Portdon Down, waar de stalen Novitsjok zich bevinden, stelt nu dat er geen bewijs is dat het gas effectief uit Rusland komt. ‘We hebben het kunnen identificeren als Novitsjok, een zenuwgas voor militair gebruik. Maar de precieze bron hebben we niet kunnen achterhalen’, zegt directeur Gary Aitkenhead. ‘Het is onze job om wetenschappelijk bewijsmateriaal te verstrekken om te staven om welk zenuwgas het gaat. We hebben het geïdentificeerd als zijnde van een bepaalde familie en we hebben achterhaald dat het dient voor militair gebruik, maar het is niet onze job om te zeggen waar het gemaakt is.’

Om de bron te kunnen ontdekken is er ‘andere input’ nodig, klinkt het. Het gaat dan om informatie waar de overheid over beschikt, zoals die van inlichtingendiensten, stelt Aitkenhead. De directeur bevestigde wel dat de substantie alleen gemaakt kan worden ‘met extreem gesofisticeerde methodes’, die ‘alleen een staat’ kan beheersen. Porton Down heeft de informatie nu overgemaakt aan de Britse regering.

De Organisatie Voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) moet zich nog uitspreken over de afkomst van het gebruikte zenuwgas. De OCPW komt woensdag samen in Den Haag om de aanval in Salisbury te bespreken, op vraag van Moskou. De Skripals liggen intussen nog altijd in een Brits ziekenhuis. Dochter Joelia is aan de beterhand en zou bij bewustzijn zijn, maar haar vader is nog altijd kritiek. Volgens Aitkenhead bestaat er in elk geval geen tegengif voor Novitsjok.

Moskou had eerder gezegd dat het gebruikte zenuwgas uit Porton Down kwam, maar dat spreek het onderzoekscentrum tegen. ‘Het kan absoluut niet dat zoiets van bij ons komt of de vier muren van ons centrum heeft verlaten’, maakt Aitkenhead zich sterk. De directeur wilde wel niet reageren op de vraag of het laboratorium Novitsjok ontwikkelt of bewaart.

Partner Content