Brits europarlementslid meent dat jongeren iets kunnen leren van Hitlers retoriek

© Belga

Een Brits europarlementslid van de rechtspopulistische partij UKIP is in opspraak gekomen omdat hij Adolf Hitler tijdens een jongerenseminarie loofde om zijn redenaarstalent. De jongeren zouden ‘dingen kunnen leren’ van de retoriek van de nazileider.

Bill Etheridge, een Brits europarlementslid van de rechtspopulistische partij UKIP (Independence Party), is in opspraak gekomen omdat hij tijdens een jongerenseminarie over speechen naar het redenaarstalent van Adolf Hitler heeft verwezen. Hij noemde de nazileider ‘de meest fascinerende en krachtige publieke spreker ooit’, zo melden Britse media.

Etheridge verwees naar de retorische trucs van Hitler, die volgens hem niet zozeer gekopieerd moeten worden, maar waar de jongeren wel dingen ‘uit kunnen oppikken’. Zo legde hij uit dat Hitler bij speeches tijdens grote bijeenkomsten zijn publiek minutenlang aankeek alvorens te spreken, om zo hun volle aandacht te krijgen.

Labour-parlementslid Mike Gapes reageert ontzet. ‘Ik dacht dat niets mij nog kon verrassen, maar dit bewijst dat Nigel Farage, partijleider van de UKIP, er helemaal niet in is geslaagd zijn partij op te kuisen’, verklaarde hij aan de krant Mail on Sunday. Gapes vindt het ‘gewoonweg ongelofelijk’ dat een UKIP-parlementslid jonge partijkandidaten ‘leert spreken als Hitler’.

Een woordvoerder van UKIP verdedigt het europarlementslid. ‘Bill Etheridge gaf een seminarie over publieke toespraken en verwees naar grote sprekers uit het verleden – zoals Winston Churchill, Tony Blair, Martin Luther King en Adolf Hitler – als mensen wiens stijl, niet inhoud, bestudeerd kan worden’, klinkt het. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content