Brazilië: minister stapt op uit overgangsregering na gelekte opname

Romero Juca, de Braziliaanse minister van Planning, stapt uit regering © REUTERS

Een van de belangrijkste ministers van de overgangsregering van Michel Temer, minister van Planning Romero Juca, kondigde aan dat hij ontslag neemt, nadat geluidsopnames uitlekten die zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal Petrobras suggereren.

“Ik zal morgen een stap opzij zetten”, verklaarde Romero Juca, die ervan beschuldigd wordt te hebben aangestuurd op het aftreden van president Dilma Rousseff om zo het onderzoek naar het corruptieschandaal Petrobras te stoppen. Dat wordt gesuggereerd in geluidsopnames die een Braziliaanse krant maandag publiceerde. “Ik wil niet dat een moedwillige manipulatie de regering schade toebrengt”, zo verklaarde de minister maandag.

De regering trad aan op 12 mei en werd gevormd door toenmalig vicepresident Michel Temer, nadat de Senaat het mandaat van president Dilma Rousseff voor zes maanden opschortte in het kader van een omstreden afzettingsprocedure voor het opsmukken van de begroting. Juca zei ook dat hij het federaal parket gaat vragen zich snel uit te spreken over de wettelijkheid van de inhoud van het gesprek dat in maart werd opgenomen door een voormalige senator van zijn partij, Sergio Machado, die net als hij verdacht wordt van corruptie in het Petrobas-schandaal.

Begroting

“Het ontslag (van Rousseff) is noodzakelijk, er is geen andere optie” zegt Juca in de geheime opname. “Deze troep moet opgekuist worden. Er moet een nieuwe regering komen om het bloeden te stoppen”.

Romero Juca volgde begin april Michel Temer op als voorzitter van de Partij van de Democratische Beweging (PMDB), de partij die de val van Rousseff eind maart bespoedigde door uit de coalitie te stappen. De nieuwe crisis is slecht nieuws voor Michel Temer, wiens beweringen het onderzoek naar het Petrobas-schandaal niet te willen belemmeren al in twijfel werden getrokken toen hij in de interimregering zeven ministers aanstelde die door justitie in de gaten gehouden worden.

Temer rekende op Juca om een deel van de begroting door het parlement te jagen, en zo een financieringscrisis te vermijden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content