Brazilië: ex-president Bolsonaro acht jaar onverkiesbaar na ‘verspreiding desinformatie’

Ex-president Bolsonaro. © Reuters

De kiesrechtbank van Brazilië heeft vrijdag de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro tot acht jaar onverkiesbaarheid veroordeeld omdat hij desinformatie verspreidde over zijn verkiezingsnederlaag in 2022.

Vijf rechters van het Hoge Verkiezingstribunaal (TSE) stemden voor de veroordeling van Bolsonaro wegens machtsmisbruik. Twee rechters stemden tegen.

Door de veroordeling mag de 68-jarige Bolsonaro een kruis maken over zijn mogelijke kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2026. Het kamp van Bolsonaro had eerder al meegedeeld dat het in beroep zou gaan als de ex-president veroordeeld zou worden.

Het proces kwam er na een toespraak in juli 2022, waarin Bolsonaro vertelde dat hij ‘fouten’ in het elektronische stemsysteem wilde ‘corrigeren’, zonder ook maar het minste bewijs te leveren voor zijn beweringen. 

Bolsonaro had de presidentsverkiezing van vorig jaar, die nipt gewonnen werd door zijn linkse opponent Luis Inacio da Silva, al meteen in twijfel getrokken. Ook tijdens zijn campagne had hij het meermaals over fraude. De beschuldigingen rond fraude wakkerden de woede aan bij zijn aanhangers, die op 8 januari het presidentieel paleis, het parlement en het Hooggerechtshof bestormden.

Partner Content