Braziliaanse parlementscommissie stemt in met vraag om Bolsonaro aan te klagen

Braziliaanse senatoren willen president Bolsonaro voor tien misdrijven aangeklaagd zien © belga

De parlementaire onderzoekscommissie naar de coronapandemie in Brazilië heeft dinsdagavond laat ingestemd met een slotrapport. Een van de aanbevelingen in dat rapport is president Jair Bolsonaro aan te klagen voor een tiental misdrijven, waaronder misdaad tegen de mensheid.

Veel kans maakt de aanbeveling niet: de extreemrechtse president heeft in het parlement voldoende steun om een afzettingsprocedure te vermijden en de procureur-generaal geldt als een bondgenoot van de president.

Zeven van de elf senatoren die deel uitmaken van de commissie schaarden zich achter het document, waarin gevraagd wordt nog 77 anderen, onder wie verschillende ministers, ex-ministers, bedrijven en drie zonen van Bolsonaro, aan te klagen. ‘Na afloop van zes maanden intens werk, heeft deze parlementaire commissie bewijzen verzameld die aantonen dat de federale regering (..) traag heeft gehandeld in de strijd tegen de coronapandemie, de bevolking daarbij bewust blootstellend aan massa-infectie’, zo staat in het rapport van bijna 1.200 bladzijden.

De commissie onderzocht onder meer de verantwoordelijkheid van de regering voor het forse gebrek aan zuurstof dat in het noordelijke Manaus het leven van tientallen mensen heeft geëist, het anti-lockdown discours van de president en zijn ontkenning van de ernst van covid-19 dat hij een ‘griepje’ noemde.

De regering wordt ook gekapitteld voor vertragingen bij het verwerven van vaccins, mét verdenking van corruptie. De pandemie heeft in Brazilië aan meer dan 600.000 mensen het leven gekost.

Bolsonaro zelf heeft het werk van de commissie als een ‘maskerade’ bestempeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content