Boze Iraakse premier rolt met spierballen na vermeende ‘coup’ van president

Nouri al-Maliki © Reuters

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft veiligheidstroepen geposteerd op een reeks strategische plaatsen in de hoofdstad Bagdad. De regeringsleider weigert zijn macht af te staan en beschuldigt de Iraakse president van een coup.

Volgens lokale media verschenen agenten en soldaten onder meer rond de Groene Zone, de diplomatenwijk in Bagdad. Ze blokkeren een reeks wegen en strategische bruggen. Er is ook sprake van pantservoertuigen. “Dergelijke veiligheidsmaatregelen zijn erg ongebruikelijk en doen denken aan de maatregelen voor een noodtoestand”, zegt een hoge verantwoordelijke bij de politie. De Iraakse premier kondigde in een toespraak op de staatstelevisie ook aan dat hij een klacht indient tegen de president wegens schending van de grondwet.

Een commentator op de Amerikaanse nieuwszender CNN spreekt van “spierballengerol” door al-Maliki, die een bijkomende ambtsperiode wil. Volgens al-Maliki overtrad president Fuad Massum de grondwet door hem niet binnen de voorziene periode de opdracht te geven een nieuwe regering te vormen. De deadline daarvoor verstreek donderdag. Het parlement komt op 19 augustus opnieuw samen om de keuze van een premier te bespreken.

Verzet

De grote politieke blokken in Irak ruziën er al weken over wie de volgende premier moet worden. De sjiiet Al-Maliki beroept zich op de verkiezingen van eind april, waarbij zijn Rechtsstaat-coalitie als sterkste kracht uit de bus kwam. Maar al-Maliki stuit op groot verzet bij soennitische, Koerdische en ook sjiitische politici.

De Verenigde Staten, die pleiten voor een regering van nationale eenheid in Bagdad, haastten zich na de aankondiging van al-Maliki om hun steun te herhalen voor de Iraakse president. “Onze volledige steun aan president Fuad Massum die borg staat voor de grondwet, en aan een kandidaat als premier die een nationale consensus kan creëren”, tweette de adjunct-minister van Buitenlandse Zaken voor Irak, Brett McGurk.

Het Iraakse Hooggerechtshof heeft zich intussen achter de poging van al-Maliki geschaard om aan een derde ambtstermijn te beginnen. Het hof vonniste dat zijn blok de sterkste fractie is in het parlement. President Massoem zal zich hierdoor verplicht zien al-Maliki te vragen een nieuwe regering te vormen.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content