Boris Johnson is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson haalde het in de leiderschapsstrijd van zijn concurrent en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Johnson haalde 92.153 stemmen, Hunt kreeg 46.656 stemmen. Johnson wist met andere woorden 66 procent van de de partijleden te overtuigen.

'Deliver brexit, unite the country and defeat Jeremy Corbyn', zei Johnson tijdens zijn overwinningsspeech. 'Ik ga de komende dagen mijn team samenstellen om dat doel te bereiken', klonk het.

De charismatische Johnson is voor veel Tories dé grote hoop om de partij te herenigen en de brexit eindelijk waar te maken. Hij beloofde tijdens zijn campagne verschillende keren dat het VK op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord. Maar daarmee joeg hij een deel van de partij tegen zich in het harnas: verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Philip Hammond, justitieminister David Gauke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart kondigden al aan te zullen opstappen onder premier Johnson. Twee onderministers stapten al op nog voor Johnson officieel tot winnaar werd uitgeroepen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Boris Johnson gefeliciteerd op Twitter. 'Proficiat aan Boris Johson met het worden van de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij zal fantastisch zijn', aldus de Amerikaanse president.

Ook de Europese Commissie stuurde intussen felicitaties naar Johnson. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker 'wil zo goed mogelijk samenwerken met de nieuwe premier', zei zijn woordvoerster dinsdag op een persconferentie vlak na de bekendmaking van het resultaat.

Michel Barnier, de Europese brexitonderhandelaar, en zijn team "kijken ernaar uit constructief samen te werken met premier Johnson wanneer hij zijn ambt opneemt", zegt hij op Twitter, "om de ratificatie van het echtscheidingsakkoord te vergemakkelijken en een ordelijke brexit te bewerkstellingen". De Fransman wil daarna ook verder onderhandelen over de toekomstige relatie tussen Brussel en Londen, zegt hij.

Boris Johnson is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson haalde het in de leiderschapsstrijd van zijn concurrent en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Johnson haalde 92.153 stemmen, Hunt kreeg 46.656 stemmen. Johnson wist met andere woorden 66 procent van de de partijleden te overtuigen. 'Deliver brexit, unite the country and defeat Jeremy Corbyn', zei Johnson tijdens zijn overwinningsspeech. 'Ik ga de komende dagen mijn team samenstellen om dat doel te bereiken', klonk het. De charismatische Johnson is voor veel Tories dé grote hoop om de partij te herenigen en de brexit eindelijk waar te maken. Hij beloofde tijdens zijn campagne verschillende keren dat het VK op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord. Maar daarmee joeg hij een deel van de partij tegen zich in het harnas: verschillende ministers, onder wie minister van Financiën Philip Hammond, justitieminister David Gauke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart kondigden al aan te zullen opstappen onder premier Johnson. Twee onderministers stapten al op nog voor Johnson officieel tot winnaar werd uitgeroepen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Boris Johnson gefeliciteerd op Twitter. 'Proficiat aan Boris Johson met het worden van de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij zal fantastisch zijn', aldus de Amerikaanse president. Ook de Europese Commissie stuurde intussen felicitaties naar Johnson. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker 'wil zo goed mogelijk samenwerken met de nieuwe premier', zei zijn woordvoerster dinsdag op een persconferentie vlak na de bekendmaking van het resultaat. Michel Barnier, de Europese brexitonderhandelaar, en zijn team "kijken ernaar uit constructief samen te werken met premier Johnson wanneer hij zijn ambt opneemt", zegt hij op Twitter, "om de ratificatie van het echtscheidingsakkoord te vergemakkelijken en een ordelijke brexit te bewerkstellingen". De Fransman wil daarna ook verder onderhandelen over de toekomstige relatie tussen Brussel en Londen, zegt hij.