Bloedbad in Texas: door fout van luchtmacht kon schutter legaal wapens kopen

Wake in Sutherland Springs, Texas © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De 26-jarige man die zondag 26 kerkgangers in het Texaans gehucht Sutherland Springs doodschoot, was in staat legaal zijn wapens te kopen omdat de luchtmacht had nagelaten hem in het register van criminelen te registreren.

Dat heeft een zegsvrouw van de luchtmacht toegegeven.

Devin Patrick Kelley werd in 2014 oneervol uit de luchtmacht ontslagen en voordien veroordeeld tot één jaar gevangenis omdat hij zijn vrouw en hun kind had geslagen. Het kind had een schedelbreuk aan het huiselijk geweld overgehouden.

‘Initiële informatie wijst erop dat Kelley’s veroordeling voor huiselijk geweld niet geregistreerd werd in de database van het National Criminal Information Center‘ van de FBI, aldus woordvoerder Ann Stefanek. Dat is nochtans de procedure. Omdat hij niet was geregistreerd, kon Kelley in de staten Texas en Colorado wapens en kogelwerende kledij kopen. Daarbij volgende de wapenverkopers de geijkte procedures, maar het snelle achtergrondonderzoek van de FBI leverde geen bezwarend materiaal op.

De luchtmacht, kondigde Stefanek aan, zal nagaan of in andere, soortgelijke gevallen de veroordeelden wél geregistreerd werden.

Schoonmoeder

Na het uitzitten van zijn straf in een militaire gevangenis was Kelley hertrouwd en kreeg hij ruzie met onder meer zijn (nieuwe) schoonmoeder. Die schoonmoeder ging geregeld ter kerke in de First Baptist Church in Sutherland Springs, waar hij zondag 480 kogels afvuurde, 26 kerkgangers doodschoot (de helft ervan kinderen), en nog een heleboel verwondingen veroorzaakte.

Kelley had haar eerder bedreigd op sociale media. Of ze zondag in de kerk aanwezig was, en bij de slachtoffers is, is niet bekendgemaakt. Wat het motief was van de schietpartij, en of ze te maken had met wrok tegen de schoonmoeder, is evenmin duidelijk. Een woorvoerder van het departement van Justitie van Texas verklaarde dat het niet om terrorisme, om een racistische of een religieuze aanval ging. Wat dan wel liet hij in het midden.

Kelley werd na zijn schietpartij achtervolgd en verwond door passanten. Hij werd dood aangetroffen in zijn vluchtauto.

Dit bloedbad, 35 dagen na een groter bloedbad in Las Vegas, sterkt de roep om strengere wapenwetten weer aan. Maar aan Republikeinse kant is er weinig bereidheid om tot actie over te gaan.

‘Dit heeft niets met wapens te maken’, verklaarde president Donald Trump vanuit Japan. Het is daarentegen, aldus de president, ‘een probleem van geestelijke gezondheid op het hoogste niveau’.

Partner Content