Blinken eist onmiddellijk vertrek Russische troepen aan Oekraïense grens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dinsdag bij zijn Russische ambtsgenoot aangedrongen op “een onmiddellijke de-escalatie en de terugtrekking” van de Russische troepen aan de Oekraïense grens. Dat heeft het Amerikaanse ministerie bekendgemaakt in een persbericht na hun telefoongesprek.

‘De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte de bereidheid van de Verenigde Staten om, bilateraal en met onze bondgenoten en partners, een inhoudelijke gedachtewisseling te houden over wederzijdse veiligheidskwesties’, luidt het. ‘Hij waarschuwde dat een nieuwe Russische invasie snelle en ernstige gevolgen zou hebben.’ ‘Hij drong er bij Rusland op aan onmiddellijk te de-escaleren en troepen en materieel terug te trekken van de grens met Oekraïne. Hij drong er bij Rusland ook op aan de diplomatieke weg te kiezen.’

De Verenigde Staten beschuldigen het Kremlin ervan voorbereidingen te treffen voor een invasie in Oekraïne, een land dat al sinds 2014 wordt verscheurd door een burgeroorlog in het oosten tussen de strijdkrachten van Kiev en pro-Russische separatisten die door Moskou worden gesteund. Het gesprek was het eerste tussen de twee rivaliserende mogendheden sinds de Verenigde Staten en de NAVO Moskou vorige week hun schriftelijke reactie gaven op de eisen van het Kremlin van half december, eveneens schriftelijk.

Rusland eist een wettelijke garantie dat Oekraïne en andere buurlanden nooit tot het westerse bondgenootschap zouden toetreden. Blinken wees opnieuw op het recht van alle landen om hun eigen buitenlands beleid en hun allianties te bepalen. Volgens een Amerikaanse functionaris gaf Lavrov ‘geen enkele aanwijzing’ tot bereidheid om te de-escaleren aan de Oekraïense grens.

Volgens de functionaris is de volgende stap een door Russisch president Vladimir Poetin bekrachtigde ‘formele reactie’ op de brief van Washington aan Moskou van vorige week. Daarin wijst de regering van de VS belangrijke Russische veiligheidseisen af, maar zet ze de deur open voor onderhandelingen over de plaatsing van raketten en de wederzijdse beperking van militaire oefeningen.

Poetin acht het ‘duidelijk’ dat het Westen de Russische bezorgdheden ‘heeft genegeerd’

De Russische president Vladimir Poetin heeft het dinsdag ‘duidelijk’ geacht dat de VS en de NAVO ervoor hebben gekozen de Russische bezorgdheden omtrent zijn veiligheid ’te negeren’, nadat de Russische eisen in het kader van het touwtrekken rond Oekraïne zijn verworpen.

‘Wij zullen de ontvangen schriftelijke antwoorden van de VS en de NAVO analyseren (..) maar het is al duidelijk dat de Russische eisen genegeerd zijn’, zei Poetin na een ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban in het Kremlin. ‘Onze ongerustheid negerend wijzen de VS en de NAVO op het recht van elk land om vrij te kiezen hoe het zijn veiligheid wil garanderen’, aldus het Russische staatshoofd, dat er opnieuw op hamerde dat een ander principe voorziet dat ‘niemand zijn veiligheid mag opvoeren ten koste van anderen.’

De VS en de NAVO hebben de Russische eisen van tafel geveegd, maar hebben de deur open gelaten om te praten over andere onderwerpen zoals het ontplooien van raketten of wederzijdse limieten voor militaire manoeuvres. Rusland werkt ondertussen aan een antwoord op het westerse standpunt.

Moskou wil verhinderen dat Oekraïne lid van de NAVO wordt, dat het bondgenootschap zich terugtrekt tot de posities van 1977 en verzaakt aan het stationeren van raketafweersystemen in de de buurt van de Russische grens.

Boris Johnson: ‘Vitaal dat Moskou op stappen terugkeert en weg van diplomatie kiest’

De Britse premier Boris Johnson heeft het dinsdag in Kiev ‘vitaal’ geacht dat Moskou ‘op zijn stappen terugkeert en de weg van de diplomatie kiest. Een militaire interventie in Oekraïne zou een ‘ramp voor Rusland en heel de wereld’ zijn.

‘Het is vitaal dat Rusland op zijn stappen terugkeert en de weg van de diplomatie kiest, en ik denk dat het nog mogelijk is. Wij zijn bereid om een dialoog te voeren, uiteraard, maar de sancties zijn klaar, zei de Britse leider op een persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Nog volgens Johnson is er een ‘duidelijk’ en ‘imminent gevaar’ voor een Russische militaire interventie in Oekraïne.

De premier waarschuwde Moskou dat het Oekraïense leger dan ‘heftig en bloedig’ weerwerk zal bieden. Dit moet de Russische publieke opinie en de ‘Russische moeders’ duidelijk zijn.

Zelenski viel hem hierin bij. ‘De Oekraïners zullen zich tot de laatste (man) verdedigen’, beloofde hij. De Russen moeten begrijpen dat een oorlog in een tragedie zal uitmonden. Het land, de mensen en het leger hebben zich veranderd. ‘Nu zal er geen gemakkelijke bezetting van gelijk welke stad of landstrook meer zijn’, aldus de Oekraïense president. ‘Daarbij zeg ik open dat dat dit geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland zal zijn. Het wordt een grootschalige oorlog in Europa.’

Volgens Johnson zou een Russische invasie een ‘politieke, humanitaire en militaire catastrofe betekenen’. Hij dreigde dat zijn land en zijn bondgenoten harde sancties tegen Rusland hebben voorbereid. Die treden in werking van zodra ‘de eerste Russische schoenpunten Oekraïens grondgebied betreden en zullen een automatisme in gang zetten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content