Blair bindt strijd met brexit aan

Tony Blair © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De voormalige Britse premier Tony Blair start een campagne om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie alsnog tegen te houden. Hoe hij dat hoopt te realiseren, is niet duidelijk. Verschillende prominente brexiteers halen scherp uit naar Blair.

Blair, Brits premier tussen 1997 en 2007, hield vrijdag zijn eerste grote toespraak sinds het brexitreferendum. Voor de pro-Europese campagnegroep Open Britain zei hij dat ‘de wil van het volk moet zegevieren’, maar dat mensen volgens hem ‘hebben gestemd zonder dat ze de echte voorwaarden van een brexit kenden’. ‘Nu ze die voorwaarden wel kennen, hebben ze het recht om zich te bedenken’.

Volgens de socialist zal een brexit pijnlijk worden voor de Britten en zijn de voordelen grotendeels misleidend. Hij roept de ‘Remain’-aanhangers op om ‘op te staan om te verdedigen waar we in geloven’.

Referendum

Voor het referendum van juni vorig jaar voerde Blair campagne om het VK in de EU te houden. Uiteindelijk stemde een nipte meerderheid voor de brexit – 52 tegenover 48 procent. Blair vindt dat een en ander nog eens herbekeken moet kunnen worden ‘wanneer duidelijk wordt waar we naartoe gaan’, aldus de Britse omroep BBC.

Waar hij precies op aanstuurt, is niet duidelijk. Blair: ‘Het enige dat ik zeg is dat er een mogelijkheid moet zijn om deze beslissing te heroverwegen, als blijkt dat een significant deel van die 52 procent van gedacht is veranderd. Of dat met een nieuw referendum of op een andere manier moet gebeuren, is een andere vraag.’

De beweringen van Blair dat de Britten gebrekkig werden geïnformeerd door het brexitkamp, stroken wel met eerdere bekenissen van Paul Stephenson, communicatiedirecteurs van de officiële Vote Leave-campagne. Hij deed in een uiteenzetting op de nieuwssite politico.eu de strategie van zijn kamp uit de doeken en gaf daarbij toe dat er wel eens een loopje werd genomen met de waarheid.

Tony Blair
Tony Blair© Belga Image

Na het referendum had Google reeds bekend gemaakt dat in de uren na sluiting van de stemlokalen het aantal zoekopdrachten naar de gevolgen van een brexit verdriedubbeld waren.

Kritiek

Het hoeft geen betoog dat Blairs uitspraken bij de regering en brexitvoorstanders niet in goede aarde vallen. Zo riep minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een van de voortrekkers van het Leave-kamp, het volk op ‘om op te staan en de tv uit te schakelen telkens wanneer Blair verschijnt met zijn minachtende campagne’.

Nigel Farage van de extreemrechtse partij UKIP reageerde via Twitter dat Blair ‘een man van gisteren’ is. Ook omschreef hij de oud-premier als een ‘voormalige bokskampioen die zijn comeback maakt om vervolgens knock-out gemept te worden.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Harde brexit

Blair verwijt de regering ook dat die alleen nog maar met de brexit bezig is, ten koste van het onderwijs, investeringen en gezondheidszorg.

De conservatieve eerste minister Theresa May, die na het referendum David Cameron opvolgde, heeft aangekondigd dat ze gaat voor een zogenaamde harde brexit, wat onder meer betekent dat het Verenigd Koninkrijk verdwijnt uit de eenheidsmarkt en mogelijk ook uit de douane-unie. Begin deze maand kreeg May toestemming van het Britse Lagerhuis om de vertrekprocedure in gang te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content