Blaast Matteo Salvini binnenkort de Italiaanse regering op?

Vormen Silvio Berlusconi (Forza D'Italia), Matteo Salvini (Lega) en Giorgia Meloni (Fratelli D'Italia) een nieuwe alliantie? © Belga
Frank Vandecaveye
Frank Vandecaveye Freelancejournalist

Bij de regionale verkiezingen in Italië krijgt de Vijfsterrenbeweging opnieuw klappen. Een nationale rechtse alliantie, met onder meer Matteo Salvini en Silvio Berlusconi, wint alsmaar aan populariteit. Maar centrumlinks begint zich stilaan te herpakken.

De regionale verkiezingen in Sardinië zijn zondag op een zware afstraffing voor de Vijfsterrenbeweging uitgedraaid (MS5). De beweging, die bij de parlementsverkiezingen in maart vorig jaar nog 42 procent van de stemmen behaalde op het eiland, ziet zijn resultaat verschrompelen tot 11,1 procent.

Rechtse alliantie

De centrumrechtse alliantie rond de radicaal-rechtse Lega van Matteo Salvini, Forza Italia van Silvio Berlusconi, Fratelli d’Italia en enkele lokale Sardische partijen is net als in de regio Abruzzo twee weken geleden de onbetwiste winnaar met 47,8% van de stemmen. De nieuwe gouverneur wordt Christian Solinas, een senator van de Lega, die enkele jaren terug nog lid was van de grootste lokale Sardische partij, de Partito Sardo d’Azione. De centrumlinkse kandidaat en burgemeester van de Sardische hoofdstad Cagliari Massimo Zedda strandde op 33%.

Heel wat commentatoren geloven dat Salvini na de Europese verkiezingen in mei de coalitie zal opblazen.

Salvini noemde het ‘een nieuwe overwinning voor de Lega’, maar een blik op de resultaten leert dat het veeleer een overwinning van de centrumrechtse alliantie was die dankzij de optelsom van de vele rechtse, regionalistische en centrumpartijen aan 47% kwam. De Lega, die voor het eerst opkwam in Sardinië, moest het stellen met 11,8%, terwijl Salvini zelf er toch een week lang intensief campagne had gevoerd en de demonstrerende Sardische herders een euro per liter melk had beloofd. Een belofte, waarvan hij nu al toegeeft, niet te zullen kunnen houden.

Volgens Silvio Berlusconi, de 83-jarige ex-premier en boegbeeld van Forza Italia, toont de uitslag in Sardinië aan dat de centrumrechtse alliantie de politieke toekomst van Italië is. Berlusconi, die al aankondigde zich kandidaat te zullen stellen voor de Europese verkiezingen, ziet in de desastreuze uitslag van M5S de voorbode van het falen van de nationale populistische regering. Hij deed maandag nog maar eens een oproep aan Salvini om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar ving bot.

Voor de nationale regering verandert er niets, verklaarde Salvini na afloop, ook al komen M5S en zijn Lega niet verder dan 23 procent in Sardinië. ‘Ik heb mijn woord gegeven en dat geldt voor een legislatuur van 5 jaar’, zei de minister van Binnenlandse in La Repubblica. ‘Naar de oude alliantie van centrumrechts keer ik niet meer terug. Deze formule werkt in de regio’s en de gemeenten, maar daar eindigt het’, zei hij gesterkt door de opiniepeilingen die hem 31 à 35% van de nationale kiesintenties toeschrijven. Toch blijven heel wat commentatoren geloven dat hij na de Europese verkiezingen in mei de coalitie zal opblazen.

MS5 verzwakt, PD wordt sterker

Ook voor Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, is er met deze uitslag in Sardinië niets veranderd op regeringsvlak. Hij herinnerde eraan dat Sardinië geen uitzondering was op de regel dat de M5S het steeds minder goed doet in regionale verkiezingen, ook al omdat ze elke alliantievorming met andere lijsten uitsluit. Toch is dit het tweede electorale debacle na Abruzzo en is de terugval van 32 naar 22 à 24 procent in de landelijke opiniepeilingen bijzonder zorgwekkend voor de Vijfsterrenbeweging.

Enkele dissidenten in zijn partij trokken maandag al meteen zijn leiderschap in twijfel. Daarop kondigde Di Maio een interne discussie aan om M5S electoraal te versterken bij verkiezingen door een aantal principes van de Beweging te herzien. Hij wil de leden voorleggen of verkiezingsallianties met plaatselijke burgerlijsten mogelijk moet worden en of het cumuleren van mandaten toegelaten wordt. Zoals steeds worden dergelijke discussies beslecht met een stemming op het internetplatform Rousseau. Daarop stemmen de leden over wetsvoorstellen, de samenstelling van kieslijsten en wijzigingen van partijstandpunten. Maar voor M5S-senator Paola Nugnes is niet voldoende: ze eist dat ook het leiderschap van Di Maio ter discussie wordt gesteld. Di Maio wijst die eis niet meteen van de hand, maar wil die vraag maar binnen vier jaar inwilliggen.

Voor de centrumlinkse alliantie rond de Partito Democratico (PD) is de 33 procent in Sardinië een opsteker. De herwonnen eenheid in Sardinië en Abruzzo rendeert electoraal en doet bij traditioneel links de hoop groeien dat ze uit het dal aan het klimmen zijn na de ontgoochelende parlementsverkiezingen van vorig jaar. Volgens lijsttrekker Massimo Zedda is de negatieve trend gekeerd en is het duidelijk dat niet langer M5S, maar de Centrum-Linkse alliantie het alternatief is voor rechts.

Binnen de PD wordt met belangstelling uitgekeken naar de verkiezingen voor het partijleiderschap, die op 3 maart hun beslag krijgen. Er blijven drie kandidaten over Nicola Zingaretti, Maurizio Martina, de interim-voorzitter, en Roberto Giachetti. Grootste kanshebber is Nicola Zingaretti, de gouverneur van de regio Lazio. Hij krijgt veel steun van de zwaargewichten in de partij. Volgende zondag weten we dus wie na het tijdperk van Matteo Renzi de partij een nieuwe richting zal geven.

Partner Content