Bijna 40 doden bij crash passagiersvliegtuig in Iran

© Reuters

In Iran is een passagiersvliegtuig neergestort in de buurt van de luchthaven van de hoofdstad Teheran. Daarbij zijn bijna 40 mensen om het leven gekomen. Slecht onderhouden vliegtuigen als gevolg van Amerikaanse sancties tegen het land, hebben al vaker geleid tot crashes in Iran.

Bij het neerstorten van een passagiersvliegtuig nabij de luchthaven Mehrabad van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn bijna vijftig mensen omgekomen, zo heeft de Iraanse staatstelevisie bericht. Volgens het officiële persbureau Irna zijn er zeven kinderen onder de doden.

Het betreft een toestel dat was opgestegen om naar de oostelijke stad Tabass te vliegen. Het stortte kort na vertrek neer in de woonwijk Azadi op minder dan 5 kilometer van de luchthaven.

Motorpech

Negen inzittenden zouden de crash overleefd hebben en worden in het ziekenhuis verzorgd. Aanvankelijk werd gezegd dat alle passagiers waren omgekomen. ‘Wij zijn bezig de lijken naar het mortuarium over te brengen’, zei de door Irna geciteerde woordvoerder van de brandweer.

Ooggetuigen vertelden dat de piloot tijdens de laatste meters van de aanloop de controle over het toestel had verloren zodat het de grond raakte. Toch kreeg de Oekraïense piloot het vliegtuig de lucht in, waarna het enkele minuten vloog. Medewerkers van de luchthaven zeggen dat er veertig passagiers en acht bemanningsleden aan boord waren.

Eerst werd gedacht dat het toestel aan Taban Airlines toebehoort. Maar volgens foto’s en plaatselijke agentschappen zou het om een vliegtuig van Sepahan (Hesa Air) gaan.

Motorpech zou de vermoedelijke oorzaak van het ongeval zijn, zo meldt het persbureau nog. Plaatselijke media zeggen dat het toestel in Iran zelf is geassembleerd met onderdelen die door het Oekraïense concern Antonov zijn geleverd.

Amerikaanse sancties

Iran kende reeds een reeks vliegtuigcrashes door verouderde vliegtuigen en slecht onderhoud. Door de Amerikaanse sancties kan Iran zijn Amerikaanse vliegtuigen niet opwaarderen en kan het moeilijk aan Europese onderdelen of nieuwe vliegtuigen raken, weet de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Het land is dus afhankelijk van Russische toestellen waarvan het merendeel uit de Sovjettijd stamt waardoor het nog moeilijker is om aan reservestukken te raken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content