Biden zegt inhoud gevonden geheime documenten in voormalig kantoor niet te kennen

Joe Biden. © Getty Images

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag gezegd dat hij de inhoud niet kent van de geheime documenten die eind vorig jaar werden gevonden in een kantoor dat hij gebruikte bij een denktank in Washington. Ook sprak Biden zijn verbazing uit over de ontdekking.

‘Mensen weten dat ik geheime documenten, geheime informatie serieus neem’, zei hij tegen verslaggevers in Mexico-Stad, waar hij aanwezig is voor gesprekken met de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador en de Canadese president Justin Trudeau. ‘Ik werd op de hoogte gebracht van deze ontdekking en was verrast toen ik hoorde dat er regeringsdocumenten waren die naar dat kantoor zijn gebracht. Maar ik weet niet wat er in de documenten staat’, zei Biden, die zijn volledige medewerking toezegde aan het onderzoek naar de kwestie door het ministerie van Justitie.

Biden maakte af en toe gebruik van het kantoor van de denktank tussen 2017 en de start van zijn presidentscampagne in 2020. De inhoud van het tiental documenten, die werden aangetroffen door advocaten van Biden die zijn kantoor opruimden, is vooralsnog onduidelijk. CNN meldde dat sommige van de documenten als ’topgeheim’ zijn aangemerkt, wat betekent dat ze gevoelige inlichtingen bevatten.

Bidens voorganger Donald Trump ondervindt juridische problemen omdat hij na zijn aftreden meer dan driehonderd geheime documenten naar huis meenam. ‘Wanneer gaat de FBI een inval doen in de vele huizen van Joe Biden, misschien zelfs in het Witte Huis? Die documenten zijn zeker niet vrijgegeven’, zei Trump maandag via zijn Truth Social-platform, verwijzend naar de huiszoeking die de federale politiedienst uitvoerde in zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Partner Content